Σε κρίσιμο τεστ τόσο για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού όσο και για την ίδια τη ΔΕΗ αλλά και τις αρχές που εποπτεύουν την αγορά εξελίσσεται η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρισμού του 2018, που πραγματοποιείται σήμερα.
Και τούτο όχι μόνον γιατί, η τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ του 2017, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τιμών, πάνω από 45 ευρώ/ ΜWh, μία τιμή, που χαρακτηρίστηκε ασύμφορη από πολλούς προμηθευτές, αλλά και γιατί συνολικά το μέτρο δεν πέτυχε το στόχο του, που είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά
Η επικείμενη δημοπρασία αφορά σε ποσότητα 400 MWh/h, αυξημένη σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα των αρχών του 2017 και διενεργείται με τους νέους, περιοριστικούς όρους που θέσπισε η ΡΑΕ σε πρόσφατη σχετική της απόφαση.
Ετσι από τους συμμετέχοντες έχουν αποκλειστεί όσοι έχουν ως μοναδική δραστηριότητα το trading.
Πρόκειται για έναν από τους βασικούς περιορισμούς που έθεσε η Αρχή, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της διοχέτευσης σε εξαγωγές των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζονται μέσω των δημοπρασιών.
Ας σημειωθεί ότι στόχος των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ είναι να αποκτήσουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές πρόσβαση σε φθηνότερο ηλεκτρισμό, προκειμένου να ανοίξει η αγορά λιανικής και να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ.
Πέρυσι όμως αυτό δεν συνέβη, ένα μεγάλο μέρος των ΝΟΜΕ, διοχετεύτηκε στο εξωτερικό και το μερίδιο της ΔΕΗ σταθεροποιήθηκε γύρω στο 85%, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ταν μνημονιακό στόχο του 75% για το τέλος 2017. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχρεωθεί η ΔΕΗ σε αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατεθούν μέσω δημοπρασιών το 2018 και το 2019.
Ετσι η προσοχή όλων είναι στραμμένη κατ’ αρχήν στις τιμές που θα διαμορφωθούν στην δημοπρασία, γιατί μπορεί η ποσότητα να έχει αυξηθεί αλλά έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τους νέους παίκτες που εισήλθαν στην αγορά κυρίως από το χώρο του φυσικού αερίου, και δεύτερον στο αποτέλεσμα που θα έχει όσον αφορά στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς.