Φως στην άκρη του τούνελ έχει αρχίσει να διαφαίνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για την ανανέωση της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και δεν αποκλείεται ως το τέλος του μήνα να υπάρξει συμφωνία, εξέλιξη που όπως φαίνεται επιδιώκει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Μετά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο κ. Παναγιωτάκης με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει ως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η ισχύς της τρέχουσας σύμβασης, αλλά θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να επιτευχθεί σύγκλιση σε ορισμένους από τους όρους.
Στο επίμαχο ζήτημα των τροφείων, για παράδειγμα, η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι να ενταχθούν στη μισθοδοσία, η οποία όμως έχει πλαφόν. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά, το υπόλοιπο των τροφείων προτείνεται να διατεθεί υπό μορφή νοσοκομειακής περίθαλψης.
Ας σημειωθεί ότι οι αμοιβές στη ΔΕΗ διέπονται από τον νόμο 4024/11.
Επίσης η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται να προτείνει αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του προσωπικού, μεταξύ των οποίων είναι η νέα διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού με τη δυνατότητα της ετήσιας προαγωγής των υπαλλήλων, αντί της τριετίας που ισχύει σήμερα, καθώς και η σύνθεση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου, το οποίο θα αποτελείται από στελέχη της επιχείρησης και δεν θα συμμετάσχουν πλέον δικαστικοί λειτουργοί.
Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας θα έχει διετή διάρκεια.
Τέλος, αν σύμβασης δεν ανανεωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε παύει η ισχύς της τρέχουσας και θα ισχύσει το καθεστώς της μετενέργειας επί ένα τρίμηνο.