Η προοπτική εξαγοράς μεριδίου στα ΕΛΠΕ φαίνεται ότι ενδιαφέρει μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία, η οποία δεν αποκλείεται να δώσει το παρών σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση και να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της.
Αυτό ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες δεν θέλησαν να αποκαλύψουν το όνομα της εταιρίας. Συνέδεσαν ωστόσο το όλο θέμα με τις αποφάσεις που θα λάβουν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ας σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται με την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total σε κοινοπραξία που σκοπεύει να διεκδικήσει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της ExxonMobil επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα, ενώ το Σάββατο αντιπροσωπεία επτά γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις εξελίξεις στα Σκόπια, στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε και γερουσιαστής από την Λουιζιάνα, την πολιτεία που αναδεικνύεται σε πύλη εξαγωγής του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG) και όπου η Tellurian, η αμερικανική εταιρία που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πλωτό τερματικό αερίου της Αλεξανδρούπολης, κατασκευάζει ένα μεγάλο εξαγωγικό τέρμιναλ LNG.
Το κλειδί πάντως για τις εξελίξεις στις ενεργειακές εταιρίες του δημοσίου φαίνεται ότι είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας σχολίασε, λίγο μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς, πως εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση του μεριδίου του δημοσίου στις ενεργειακές εταιρίες, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ κλπ.
Οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις εκρεμούν εδώ και χρόνια, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει συμβούλους για την εξέταση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των συμμετοχών του δημοσίου.
Πάντως έχει διαφανεί ότι οι θεσμοί θα προτιμούσαν ξεκάθαρες λύσεις στις αποκρατικοποιήσεις και ότι δεν βλέπουν τόσο ευνοϊκά, σενάρια όπως η έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές, που πέραν των άλλων θα επιβάρυναν και το χρέος της χώρας.