Σε τρίτη πύλη εισόδου του αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να αναδειχθεί η Ελλάδα, η οποία με τα νέα έργα υποδομής, τον αγωγό Transadriatic Pipeline, TAP, την αναβάθμιση στη Ρεβυθούσα, τον πλωτό σταθμό αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB γίνεται ο διάδρομος, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί ένα όραμα τόσο την Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ: H εναλλακτική τροφοδοσία με αέριο της ΕΕ, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, ιδίως για τις χώρες εκείνες που μέχρι σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη Ρωσία.
Με τα λόγια αυτά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σκιαγράφησε τις θέσεις της Ουάσινγκτον για το ενεργειακό γίγνεσθαι στη χώρα σε κλειστή συνάντηση που είχε προχθές το βράδυ με Ελληνίδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Σε μία χαλαρή αλλά διαφωτιστική συζήτηση, στο ανακαινισμένο loft μίας παλιάς πολυκατοικίας- σύμβολο της Φωκίωνος Νέγρη, το οποίο παραχωρήθηκε ειδικά για τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης ανέπτυξε τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παίξει η Ελλάδα σταθεροποιητικό ρόλο και να αναδειχθεί σε κόμβο για τη μεταφορά αερίου από τρίτες χώρες στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την παρεμπόδιση από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις της έρευνας για υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη ομάδας Αμερικανών γερουσιαστών στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο με τον πρωθυπουργό. Υπογράμμισε μάλιστα τη συμμετοχή γερουσιαστή από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία που αναδεικνύεται σε κέντρο εξαγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου (shale gas). Είπε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να γίνει η τρίτη πύλη εισόδου αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη
Επανέλαβε την ισχυρή αντίθεση των ΗΠΑ στο πρότζεκτ για τον αγωγό Nord Stream II, Γερμανίας - Ρωσίας και τόνισε τη σημασία του αγωγού ΤΑΡ, της πρώτης ενεργειακής υποδομής που φέρνει στην Ευρώπη αέριο από τρίτες πηγές. Εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), και του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού και μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στα έργα ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης. Άφησε δε να εννοηθεί ότι τα προβλήματα που καθυστερούν τα δύο πρότζεκτ θα λυθούν όταν κλείσει το θέμα της βουλγαρικής συμμετοχής.
Τόνισε ότι με τις νέες υποδομές η Ελλάδα αλλά και η ευρύτερη περιοχή αποκτούν εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή τους τροφοδοσία και αυτό είναι το σημαντικό, δηλαδή η ανάπτυξη όλων των οψιόν ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία που θα παραμείνει ο κυριάρχος προμηθευτής αλλά όχι ο μόνος.
Πιο επιφυλακτικός τέλος, εμφανίστηκε, για τον αγωγό αερίου EastMed, (Ισραήλ- Κύπρος- Κρήτη- λοιπή Ελλάδα), λέγοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί πώς θα μεταφέρεται το αέριο από offshore κοιτάσματα Ανατολικής Μεσογείου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αέριο της περιοχής ευκολότερα μπορεί να μεταφερθεί μέσω της Αιγύπτου.