Ισχυρό ενδιαφέρον από περισσότερους από έξι πετρελαϊκούς ομίλους αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα στις 5 μμ, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης καθώς και στο Ιόνιο πέλαγος.
Πρόκειται για τη διαγωνιστική διαδικασία που προκλήθηκε κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις ίδιες τις εταιρίες και συγκεκριμένα από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ExxonMobil και τη γαλλική Τotal για τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και από την Energean, την εταιρία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου για το Ιόνιο.
Σύμφωνα με το πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ΓιάννηΜπασιά είναι εφικτό μέχρι τον Μάιο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους και οι συμβάσεις να είναι έτοιμες για έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και κύρωση από τη Βουλή, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στην ομιλία του στο συνέδριο των Δελφών η σύμβαση με την κοινοπραξία Total-Edison- Elpe για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (Δυτικά της Κέρκυρας) θα αποτελέσει πρότυπο για τις συμβάσεις που θα ακολουθήσουν
Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, όλοι οι διαγωνισμοί για υδρογονάνθρακες χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν, 3-4 χρόνια ο καθένας, οπότε οι εκτιμήσεις για ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών μοιάζουν εξαιρετικά αισιόδοξες.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το πεδίο νότια και δυτικά της Κρήτης, εκτός από την κοινοπραξία ExxonMobil/Total/ΕΛΠΕ ενδιαφέρον αναμένεται και από την ιταλική ENI,ενώ στο Ιόνιο αναμένεται να “κατέβει” η ισπανική Repsol, η οποία συνεργάζεται με την Energeanσε άλλες περιοχές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί ότι θα συμμετάσχει και η ίδια η Energean. Eπίσης, αναμένεται και τα ΕΛΠΕ , μόνα τους ή σε κοινοπραξία, να δώσουν το παρών στον διαγωνισμό για το Ιόνιο, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Γρηγόρη Στεργιούλη στο φόρουμ των Δελφών, που επικαλούνται οι διοργανωτές του συνεδρίου, σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Πληροφορίες φέρουν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους την αμερικανική Noble και την ισραηλινή Delek, δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα offshore κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της ΕΔΕΥ ανεβάζουν σε πάνω από 6, τον αριθμό των εταιριών που έσπευσαν να αγοράσουν τα τεύχη με τα παλαιά σεισμικά δεδομένα και άλλα αναλυτικά στοιχεία για τις δύο υπό παραχώρηση περιοχές.
Η διαγωνιστική διαδικασία για τις δύο θαλάσσιες ζώνες προκηρύχθηκαν στις 11 Αυγούστου 2017, ενώ ο διεθνής διαγωνισμός, που δίνει προθεσμία 3 μηνών για την κατάθεση των προσφορών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Δεκεμβρίου. Η περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου, καθώς είναι πρακτικά αχαρτογράφητη και θα χρειαστεί έρευνες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη , αλλά και πολλά “υποσχόμενη”, λόγω ορισμένων γεωλογικών χαρακτηριστικών και της σχετικής εγγύτητάς της με πολύ αξιόλογα κοιτάσματα στα νερά της Αιγύπτου και της Λιβύης.
Στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους οι ελπίδες για τον εντοπισμό κοιτάσματος έχουν αναπτερωθεί μετά τις σχετικές ανακαλύψεις στην Ιταλία και την Αλβανία και την ομοιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα γεωφυσικά χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα στο Ιόνιο ο διαγωνισμός αφορά συνολική έκταση 6.671,13 τ.χλμ. και στην Κρήτη περίπου 40.000 περίπου τ. χλμ., εκ των οποίων 20.058,4τχλμ είναι το μπλοκ Δυτικά της Κρήτης και 19.868,37 τ.χλμ. το μπλοκ νοτιοδυτικά, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ωστόσο τίποτα δεν θα είναι βέβαιο, αν δεν πραγματοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις- διαδικασία που ακολουθεί τα σεισμικά-, οι οποίες δεν αρκεί μόνον να πιστοποιήσουν την ύπαρξη υδρογοναναθράκων αλλά θα πρέπει να δώσουν στοιχεία και για την ποσότητα, το βάθος και τις συνθήκες άντλησης, προκειμένου να υπολογιστεί το το κόστος εξόρυξης και να εκτιμηθεί έτσι, αν τα εν λόγω κοιτάσματα είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμες.
Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων και με βάση το σχετικό πόρισμα η επιτροπή θα γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας , ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί.
Ας σημειωθεί ότι πέρα από τις εταιρίες που θα καταθέσουν σήμερα προσφορά, ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλωθεί και σε επόμενο στάδιο, το οποίο να μεταφραστεί είτε σε συνεργασία, ακόμα και εξαγορά μεριδίου, με την ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες, είτεσε εκδήλωση ενδιαφέροντος για άλλη ή γειτονική περιοχή.