H Αστυπάλαια και ένα ακόμα νησί των Κυκλάδων, το οποίο θα επιλεγεί τον Απρίλιο θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πρώτα νησιά της Ελλάδας, όπου θα εφαρμοστεί η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα “Έξυπνα Νησιά”, δηλαδή την κάλυψη του 60-70% των ενεργειακών αναγκών τους από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τη μελέτη για τα “πράσινα” νησιά του Αιγαίου εκπονεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει καταρτίσει μία short list από πέντε νησιά, την Αμοργό, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τη Σκύρο και τη Σύμη, για την επιλογή των δύο, όπου πιλοτικά θα αναπτυχθούν τα νέα συστήματα.
Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και στη ΡΑΕ, η οποία εντός του 2018 θα προκηρύξει διαγωνισμό για τα συστήματα που θα πρέπει να εγκατασταθούν στα νησιά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ, η οποία πέρα των περιβαλλοντικών ωφελειών, θα περιορίσει δραστικά τη χρήση diesel για ηλεκτροπαραγωγή, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού των νησιών.
Το πρωτοπόρο αυτό σχέδιο έχει στόχο να υποκαταστήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ηλεκτροπαραγωγή από ντίζελ με ανανεώσιμη ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη υβριδικών σταθμών με μονάδες ΑΠΕ, ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με το ανάλογο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης (μέσω τεχνολογιών “έξυπνων” δικτύων κ.λπ.).
Σήμερα το κόστος παραγωγής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό της ηπειρωτικής χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά είχε διαμορφωθεί στα 104,5 ευρώ/MWh, έναντι 42,85 ευρώ/MWh του ηπειρωτικού συστήματος. Μάλιστα σε ορισμένα πολύ μικρά νησιά το κόστος είχε υπερβεί ακόμα και τα 300 ευρω/MWh.
Aπο τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ για τα νησιά, υπολογίζεται ότι μπορεί να εξοικονομούνται περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τη δαπάνη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνουν οι καταναλωτές στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια διαφορά κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού μεταξύ του ηπειρωτικού συστήματος και των μη διασυνδεδεμένων νησιών.