Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και τoυ ομίλου Λάτση για την από κοινού πώληση του 51% των ΕΛΠΕ, ωστόσο “λευκός καπνός” δεν έχει βγει ακόμα, αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Παρότι οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει πώς ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα είναι είναι να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους και να εκχωρήσουν το 51% και το μάνατζμεντ του ομίλου σε τρίτο αγοραστή, αρκετά είναι τα σημεία όμως που δεν έχουν κλείσει.
Σήμερα το δημόσιο, μέσω του `ΤΑΙΠΕΔ, κατέχει το 35,477% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean το 45,47% και οι υπόλοιπες μετοχές βρίσκονται στη διασπορά μέσω Χρηματιστηρίου.
Το δημόσιο δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραχωρήσει το σύνολο της συμμετοχής του, το 35,477%, παρά τη σχετική μνημονιακή δέσμευση και τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ προς τον σκοπό αυτό. Ετσι το ποσοστό για το οποίο φέρεται να συζητεί είναι γύρω στο 20%, προτείνοντας το υπόλοιπο, γύρω στο 31 % να καλυφθεί από τη Paneuropean, προκειμένου να απομείνει από 15% στον καθένα από τους δύο βασικούς μετόχους.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ως προς τα ποσοστά αυτά, παρότι και οι δυο πλευρές αποδέχονται τον στόχο του “κοινού πακέτου 51%” και όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αλλά δεν θα συνεχίζονται και στο διηνεκές.
Μόλις οριστικοποιηθεί η πώληση του πακέτου 51% θα “τρέξει” και το pre market test από τους δύο συμβούλους την Εθνική Τράπεζα και τη Goldman Sacks για τη διερεύνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα που επιδεικνύουν τα ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια, γενικώς τα διυλιστήρια στην Ευρώπη δεν δείχνουν να προσελκύουν τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους της δύσης, όπως τουλάχιστον δείχνει η πρακτική των τελευταίων ετών. Το παρών σε τέτοιου τύπου εξαγορές στην Ευρώπη έχουν δώσει εταιρίες τρίτων χωρών, κυρίως από τη Ρωσία, ενώ ενδιαφέρον - που σπάνια μετουσιώνεται σε πράξη- εκδηλώνουν και εταιρίες από τη Μέση Ανατολή.
Ενα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι θεσμοί, οι οποίοι θα προτιμούσαν το δημόσιο να εκχωρήσει το σύνολο της συμμετοχής του, ώστε να εισπραχθούν και τα ανάλογα έσοδα και αν θα θέσουν από τώρα ζήτημα για το τι θα γίνει με το υπόλοιπο μερίδιο του δημοσίου, αν και πώς θα πουληθεί σε δεύτερο χρόνο. Άλλο σημαντικό θέμα είναι πώς θα αντιδράσουν οι όποιοι υποψήφιοι αγοραστές στην προοπτική συνύπαρξης με τους δύο ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας, το ελληνικό δημόσιο και τον όμιλο Λάτση. Και το τρίτο, αλλά εξ’ ίσου σημαντικό είναι πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες στο ενδεχόμενο εξαγοράς από ρωσική, αραβική ή άλλη τρίτη εταιρία.