Η Cenergy Holdings S.A. (Euronext Βρυξέλλες, Χρηματιστήριο Αθηνών: CENER), εφεξής «Cenergy Holdings» ή «η Εταιρία», ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Συνοπτικά
Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10%, κυρίως λόγω αυξημένου όγκου πωλήσεων.
Δυναμική διείσδυση σε αγορές, ιδιαίτερα στον κλάδο υποθαλάσσιων διασυνδέσεων.
Λειτουργική κερδοφορία, σε όρους α- EBITDA, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2016.
Συνολικά καταγράφηκαν ζημιές, κυρίως λόγω έκτακτης πρόβλεψης απομείωσης για υπερήμερες επισφαλείς απαιτήσεις.
Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της Cenergy Holdings ανέρχεται σε 480 εκ. ευρώ.
Χρηματοοικονομική επισκόπηση
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 758 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 10%, έναντι 692 εκ. ευρώ το 2016, κυρίως λόγω των αυξημένων όγκων πωλήσεων.
Αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (α-EBITDA*) 57,3 εκ. ευρώ έναντι 59,7 εκ. ευρώ το 2016.
Σημαντική βελτίωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους στις λειτουργικές επιδόσεις της Εταιρίας, καθώς το α-EBITDA για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε 34,6 εκ. ευρώ έναντι 22,7 εκ. ευρώ για το α 'εξάμηνο του 2017.
Αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (α-EBIT*) 35,1 εκ. ευρώ έναντι 39,5 εκ. ευρώ το 2016.
Ενοποιημένες ζημιές προ φόρου εισοδήματος ύψους 10,6 εκ. ευρώ έναντι ενοποιημένων κερδών προ φόρου εισοδήματος 2,8 εκ. ευρώ το 2016, κυρίως λόγω έκτακτης πρόβλεψης για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 8,9 εκ. ευρώ. Οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρου εισοδήματος εξαιρουμένης της έκτακτης πρόβλεψης ανέρχονται σε 1,7 εκ. ευρώ.
Οι ζημιές της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 4,78 εκ. ευρώ (2016: ζημιές ύψους 3,77 εκ. ευρώ).
Λειτουργικές ταμειακές ροές 19,8 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 24,2 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2016.
Ο καθαρός δανεισμός* διαμορφώθηκε στα 379 εκ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2017, καταγράφοντας ελαφρά άνοδο (1%) σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
* Για τους ορισμούς των χρησιμοποιούμενων Εναλλακτικών Μέτρων Απόδοσης (ΕΜΑ), ανατρέξτε στο Παράρτημα Γ.
Επιχειρησιακή επισκόπηση:
Κατά τη διάρκεια του 2017 εκτελέστηκαν αρκετά σημαντικά έργα:
Ολοκληρώθηκε η παραγωγή σωλήνων για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), το μεγαλύτερο έργο που έχει ανατεθεί ποτέ στη Σωληνουργεία Κορίνθου Βιομηχανία Σωλήνων Α.Ε. (εφεξής «Σωληνουργεία Κορίνθου»).
Η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. (εφεξής «Ελληνικά Καλώδια») και η Fulgor Α.Ε. (εφεξής «Fulgor») συνέχισαν την εκτέλεση σημαντικών καλωδιακών διασυνδέσεων για λογαριασμό της Tennet και της Energinet στην Βόρεια Ευρώπη, ενώ εντός του 2017 ξεκίνησε η εκτέλεση νέων έργων, όπως το έργο «Καφηρέας» στην Ελλάδα για λογαριασμό της Enel.
Η Ελληνικά Καλώδια συμμετείχε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2018, κατασκευάζοντας τμήμα του έργου που αφορά τις διασυνδέσεις των νησιών Σύρος-Τήνος, Σύρος-Πάρος και Σύρος-Μύκονος.
Ανάθεση νέων έργων:
Η Σωληνουργεία Κορίνθου κέρδισε δύο έργα για την παράδοση σωλήνων χάλυβα για την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπογράφηκε συμφωνία για την παραγωγή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Balticconnector.
Ανάθεση σύμβασης προμήθειας υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων για το Αρθρωτό Παράκτιο Δίκτυο (MOG) στη Βόρεια Θάλασσα στην Cablel® Ελληνικά Καλώδια.
Η επιτυχημένη εκτέλεση τέτοιων έργων αποτυπώνει την ικανότητα αυτών των θυγατρικών να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κλάδου διανομής ενέργειας σε μια ολοένα πιο ανταγωνιστική αγορά.
Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της Cenergy Holdings ανέρχεται σε 480 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά νέα έργα που ανατέθηκαν τους τελευταίους μήνες ενώ εκκρεμούν ακόμα πολλοί άλλοι διαγωνισμοί και αναμένεται να ανατεθούν περισσότερα νέα έργα κατά τη διάρκεια του 2018.
Τάσεις της αγοράς:
Ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές αγορές για έργα ενέργειας και καλώδια τηλεπικοινωνιών. Θετικές τάσεις στις τιμές και αύξηση ζήτησης.
Άνοδος στις τιμές των μετάλλων. Ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου και αερίου προς το τέλος του 2017.
Επιβράδυνση στις αγορές καλωδιακών προϊόντων (commodities) στην Ευρώπη, μία συνεχιζόμενη τάση, η οποία ήταν επίσης χαρακτηριστικό του δεύτερου μισού του 2016.
Στις αρχές του 2018, το αίσθημα προστατευτισμού στην αγορά των ΗΠΑ, το οποίο εκφράστηκε μέσω της έρευνας για επιβολή δασμών εισαγωγής (anti-dumping duty investigation) σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16,4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών και των δασμών που επιβλήθηκαν βάσει του άρθρου 232 για τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Παρά τον διαρκή προβληματισμό για θέματα όπως η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, οι προαναφερθείσες εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας των διακυμάνσεων των τιμών μετάλλων, αναμένουμε ότι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικής και χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρίας θα μετριάσουν κάθε αρνητική επίδραση.
Η Cenergy Holdings και οι θυγατρικές της συνεχίζουν να έχουν κατάλληλη τοποθέτηση ώστε να επωφεληθούν από τις βελτιούμενες συνθήκες της αγοράς στον ενεργειακό κλάδο και να ενισχύσουν τη φιλοδοξία τους να κατακτήσουν ηγετική θέση παγκοσμίως στις λύσεις μεταφοράς ενέργειας και στη μεταφορά δεδομένων.
Οικονομική ανασκόπηση Ομίλου
Κατά τη διάρκεια του 2017, οι ακόλουθες εξελίξεις επηρέασαν τις βασικές αγορές της Cenergy Holdings:
Έργα καλωδίων: Λόγω της καθυστέρησης στην εκτέλεση διαφόρων έργων «με το κλειδί στο χέρι» σε συνδυασμό με την αναστολή ορισμένων σημαντικών υποθαλάσσιων ευρωπαϊκών έργων, καταγράφηκαν χαμηλά επίπεδα χρήσης του εργοστασίου της Fulgor.
Προϊόντα καλωδίων: Παρατηρήθηκε επιβράδυνση σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, η γερμανική αγορά μέσης τάσης επιβραδύνθηκε όπως αναμενόταν το 2017, ενώ η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να δημιουργεί πρoκλήσεις λόγω της αβεβαιότητας που γεννά το Brexit.
Σωλήνες χάλυβα: Καταγράφηκαν περαιτέρω καθυστερήσεις στα έργα σωλήνων χάλυβα σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2017, συνεχίστηκε η εκτέλεση σημαντικών συμβάσεων, όπως το έργο του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου («TAP»), και συμβάσεων καλωδιακών συνδέσεων για λογαριασμό της TenneT, της γερμανικής εταιρίας διαχείρισης συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και της Energinet.dk, της εταιρίας διαχείρισης συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας, ενώ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους άρχισε η υλοποίηση νέων έργων όπως το αιολικό πάρκο «Καφηρέας» για λογαριασμό της Enel.