Η συμπίεση της Οριακής Τιμής Συστήματος και οι μεγάλες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστούν, όπως φαίνεται, και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η ΔΕΗ θα συνεχίσει να απελευθερώνει αυξημένες ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα λεγόμενα υποχρεωτικά νερά, σε μία περίοδο που η ζήτηση ηλεκτρισμού κυμαίνεται σε σχετικώς χαμηλά, αλλά φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Η εταιρία ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει την αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή λόγω των πολύ υψηλών εισροών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της σταθμών και των ήδη πολύ υψηλών υδατικών της αποθεμάτων. Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων βρίσκονται στα επίπεδα των 2.690 GWh, αυξημένα κατά περίπου 18,5% σε σχέση με τα αποθέματα του μέσου όρου της τριετίας 2015-2017 (περίπου 2.497 GWh).
Τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων είναι κατά 16,2% αυξημένα σε σχέση με τα στατιστικά μέγιστα αποδεκτά αποθέματα της περιόδου (2.546 Gwh), ως συνέπεια των αυξημένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
Η αυξημένη χρήση των νερών στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα, που γίνεται σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ, είχε ως αποτέλεσμα και τη σημαντική μείωση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες (ως και τη Δευτέρα 19 Μαρτίου) η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) είχε υποχωρήσει 22% και όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ή και να μειωθεί περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ΟΤΣ από 54,21 ευρώ/MWH που είχε διαμορφωθεί την εβδομάδα από 19/2/18 ως 25/ 2/18, όταν η συμμετοχή των νερών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν μόλις 9%, έπεσε στα 42,32 ευρώ/MWh την εβδομάδα από 12/3 ως 18/3/2018, οπότε η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών αυξήθηκε στο 26% της ηλεκτροπαραγωγής.
Χθες το απόγευμα η ΟΤΣ κυμαινόταν στα 48,789 ευρώ/MWh
Η πτώση της μέσης ΟΤΣ δεν σημαίνει όμως ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσιάζονται σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές. Yπάρχουν ώρες κατά τις οποίες η τιμή μηδενίζεται και άλλες που εκτοξεύεται πάνω από τα 75 ευρώ/MWh, καθώς πέρα από τα υποχρεωτικά νερά, αυξημένη την περίοδο αυτή είναι και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή (οπότε ο ρόλος των θερμικών μονάδων περιορίζεται. Σημαντικός παράγοντας είναι και το διασυνοριακό εμπόριο, με τους μεγάλους όγκους εξαγωγών και εισαγωγών αλλά και τις αυξομειώσεις τους. Υπάρχουν ώρες που οι υψηλότερες τιμές χονδρικής στην Ιταλία ευνοούν τις εξαγωγές και άλλες που στο εγχώριο σύστημα η ζήτηση καλύπτεται από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά, με αποτέλεσμα να μην γίνονται ούτε εισαγωγές και η ΟΤΣ να μηδενίζεται.
Τις αυξομειώσεις της ΟΤΣ παρακολουθούν και οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου, των οποίων η παραγωγή αυξάνεται όταν αυξάνεται η ΟΤΣ και μειώνεται όταν αυτή υποχωρεί.