Πόροι 3 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του δημοσίου τομέα και το 1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ιδιωτικού τομέα θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης,
Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα αφορά κυρίως στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”, το οποίο ήδη τρέχει - χθες ξεκίνησε και η Αττική- με συνολικά διαθέσιμα κονδύλια 350 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διπλασιαστούν, σύμφωνα με σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού.
Παράλληλα καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία κλπ) προϋπολογισμού 2 δις ευρώ. Οι πόροι αυτοί έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως τόνισε χθες ο υπουργός στην ημερίδα με θέμα “Στόχοι και Προκλήσεις του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού”, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Ας σημειωθεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν μαζί με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κεντρικό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής: O στόχος της ΕΕ για την εξοικονόμηση είναι να φθάσει σε ποσοστό τουλάχιστον 27% ως το 2030.
Στην Ελλάδα, η οποία τη δεκαετία της οικονομικής ύφεσης και της κρίσης μείωσε δραματικά την κατανάλωση ενέργειας, η εξοικονόμηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και γι’ αυτό η επίτευξη του στόχου θα είναι πολύ δύσκολη, όπως παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο υπουργός. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα καταναλίσκει 131 Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου ανά εκατομμύριο ευρώ του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 118 τόνοι ισοδυνάμου πετρελαίου/ εκατομμύριο ευρώ του ΑΕΠ. Στη βιομηχανία η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, 132 τόνοι ισοδυνάμου πετρελαίου/1 εκατ. ευρώ του ΑΕΠ σε σχέση με 92 τόνους που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.