Πάνω από 8 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας από την κατάργηση του λιγντικού πόρου και την αντικατάστασή του από το νέο ειδικό τέλος, που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας για την αποεπένδυση της ΔΕΗ. Μάλιστα η απώλεια θα βαίνει αυξανόμενη κάθε χρόνο όσο μειώνεται η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Το νέο ειδικό τέλος έχει οριστεί στα 1,2 ευρώ/MWh παραγόμενου ηλεκτρισμού από λιγνίτη και θα εφαρμοστεί σε αντικατάσταση του “λιγνιτικού πόρου” που εισπράττουν μέχρι σήμερα οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Ο υπό κατάργηση πόρος αντιστοιχούσε στο 0,5% του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ.
Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ το 2014 το ποσό που αναλογούσε στον λιγνιτικό πόρο υπέρ των τοπικών κοινωνιών ανερχόταν σε 28,9 εκατ. ευρώ, το 2015 σε 28,3 εκατ ευρώ και το 2016 σε 25,8 εκατ ευρώ. Με το νέο ειδικό τέλος όμως, τα έσοδα για τις δυο Περιφέρειες υπολογίζεται ότι θα μειωθούν, καθώς το 2016, για παράδειγμα, με τη λιγνιτική παραγωγή σε 14,9 TWh, η σχετική δαπάνη περιορίζεται σε περίπου 17,8 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι του υποργείου Περιβάλλοντος- Ενέργεια υποστηρίζουν ότι τα έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες δεν θα μεταβληθούν.
Ας σημειωθεί ότι ο λιγντικός πόρος, μέτρο που υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 με την εφαρμογή της πρώτης ευρωπαϊκής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπολογίζεται στο σύνολο του τζίρου της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής.
το νέο τέλος, θα αφορά μόνον στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες (της ΔΕΗ και των ιδιωτών). Η επιβολή του αναμένεται να επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των λιγντικών μονάδων, που ήδη δέχονται σημαντικό πλήγμα από το αυξανόμενο κόστος ρύπων. Μάλιστα, τη δεδομένη χρονική συγκυρία που εφαρμόζεται το μέτρο, δηλαδή τη παραμονή των διαγωνισμών για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ , εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στο όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ας σημειωθεί ότι στην Ευρώπη οι περισσότερες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες είτε κλείνουν, είτε αποεπενδύουν από τις μονάδες άνθρακα, λόγω της πολιτικής της ΕΕ για την μείωση των ρύπων και την απανθρακοποίηση. Η μόνη, μέχρι στιγμής εξαίρεση, είναι η Πολωνία και ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, των οποίων η ηλεκτροπαραγωγή εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα.