Ξεκίνησε η προεργασία για την χαρτογράφηση της περιοχής στην Κρήτη, όπου θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις για τη διασύνδεση του “EuroAsia Interconnector”, του ηλεκτρικού καλωδίου σύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος μέσω Κρήτης, ενώ χθες ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε τα τεύχη δημοπράτησης για τους διαγωνισμούς κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει την Πελοπόννησο με την Κρήτη, καθώς και των δυο τερματικών σταθμών, που θα συνοδεύουν το έργο.
Tεχνικά συνεργεία του Eurasia Interconnector επισκέφθηκαν την Κορακιά για την αποτύπωση μίας περιοχής 2.200 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο σταθμός μετατροπής. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ από τα Ληνοπεράματα, έργο που αποτελεί χρόνιο αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου.
Από την Κορακιά θα ξεκινά το υποθαλάσσια καλώδιο, που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική, η λεγόμενη “μεγάλη διασύνδεση”, η οποία μπορεί να αποτελέσει και το τελευταίο σκέλος του Eurasia Interconnector.
H ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, δυναμικότητας 2.000 MW συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της ΕΕ και αποτελείται από:
• Την υποβρύχια διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ, μήκους περίπου 310 χλμ.
Την υποβρύχια διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, μήκους περίπου τα 1.190 χλμ., εκ των οποίων περίπου 880 χλμ. αφορούν στη διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης και τα υπόλοιπα τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής.
Aς σημειωθεί ότι η σύνδεση της Κρήτης με την Αττική έχει ενταχθεί στο δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Eurasia Interconnector. Η πρώτη φάση του έργου, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2022 αφορά σε γραμμή μεταφοράς 1.000 MW, ενώ στη δεύτερη φάση θα προστεθεί και δεύτερη γραμμή 1.000 MW.
Tα έργα που δημοπρατεί τώρα ο ΑΔΜΗΕ αφορούν στην κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου Κρήτης- Πελοποννήσου. Η πρώτη φάση της διασύνδεσης αυτής, της λεγόμενης “μικρής”, προϋπολογισμου 324 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020
Ας σημειωθεί ότι εντός του 2020 λήγουν οι εξαιρέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ για τα όρια εκπομπής ρύπων από τις πετρελαϊκές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στα αυτόνομα συστήματα, που σημαίνει ότι οι μονάδες της Κρήτης θα πρέπει να αποσυρθούν.