Πολλά και διαφορετικά σενάρια για τα ΕΛΠΕ τροφοδοτεί η προκήρυξη της πώλησης του 50,1% των μετοχών του ομίλου σε χρόνο- εξπρές για τα ελληνικά «αποκρατικοποιητικά» δεδομένα, από τα αισιόδοξα, που βλέπουν τον διαγωνισμό να καταλήγει σε μία νέα ισπανο-ιταλική «μάχη αλά ΔΕΣΦΑ» όμως για την εταιρία πετρελαιοειδών αυτή τη φορά, ως τα απαισιόδοξα που κάνουν λόγο για βιαστικές κινήσεις, οι οποίες θα καταλήξουν στην πώληση των μετοχών των ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου.
Οι όροι της προκήρυξης που αναρτήθηκε την Τετάρτη, 18 Απριλίου στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ δίνουν χρονικό περιθώριο μόλις ένα μήνα, ως τις 18 Μαΐου, στους εν δυνάμει επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Μπορεί να ήταν γνωστό στην αγορά ότι η κυβέρνηση, το Ταμείο και ο όμιλος Λάτση ετοιμάζονται για την πώληση, αλλά η προθεσμία των 30 ημερών, για ορισμένους, δείχνει ότι επενδυτές έχουν ..ή σχεδόν έχουν βρεθεί.
Tους ξένους πετρελαϊκούς ομίλους ανέλαβε να βολιδοσκοπήσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Goldman Sacks, που μαζί με την ΝBG Securities, της Εθνικής Τράπεζας, είναι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για τα αποτελέσματα της αναζήτησης επενδυτών είναι αντικρουόμενες.
Από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου εκφράζεται μία σχετική αισιοδοξία, ενώ στελέχη της αγοράς δηλώνουν ότι ο γύρος εξεύρεσης επενδυτών της Goldman Sacks κατέληξε μάλλον άδοξα. Προσθέτουν πάντως ότι ανάμεσα στις εταιρίες με τις οποίες έγιναν επαφές έχουν υπάρξει και κάποιες που άφησαν ανοικτή την πόρτα και ανάμεσα σε αυτές είναι η ισπανική Repsol και η ιταλική ΕΝΙ
Τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται με τους Ισπανούς στο Upstream, στο πρότζεκτ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ η ENI, που είναι πολύ ενεργή στα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ζορ στην Αίγυπτο και η περιπετειώδης γεώτρηση στην Κύπρο, έχει κατά καιρούς ενδιαφερθεί για τα πετρελαϊκά δρώμενα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να μετουσιώσει το ενδιαφέρον σε πράξη. Πρόσφατα, μάλιστα είχε ακουστεί ότι η ΕΝΙ θα συμμετείχε στον τελευταίο διαγωνισμό του δημοσίου για έρευνες στο Ιόνιο και στα νερά της Κρήτης, αλλά τελικά η εταιρία δεν έδωσε το παρών.
Η μόνη ουσιαστική παρουσία της ΕΝΙ στην ελληνική ενεργειακή αγορά είναι στο δίκτυο και την παροχή αερίου στη Θεσσαλονίκη.
Τώρα, αν τα ΕΛΠΕ θα είναι τελικά το πεδίο στο οποίο θα επιλέξει να επενδύσει η ΕΝΙ , αυτό θα φανεί προσεχώς. Παράλληλα, οι Ισπανοί της Repsol, μία από τις διεθνείς πετρελαικές με τα πιο μεγάλο «απόθεμα» μετρητών για επενδύσεις- κοντά στα 4,5- 5 δις. ευρώ, τα υπολογίζουν οι αναλυτές- δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για επέκταση στο upstream της ανατολικής Μεσογείου.
«Ποιος όμως αγοράζει διυλιστήρια στην Ευρώπη ;» είναι το ερώτημα που θέτει καλά ενημερωμένο στέλεχος της αγοράς, για να απαντήσει αμέσως «Μάλλον, κανείς πια…Μάλιστα τώρα που οι τιμές του αργού πετρελαίου δείχνουν να παίρνουν ξανά την ανηφόρα, τελειώνει και η περίοδος με τις παχιές αγελάδες για τα ΕΛΠΕ και άλλες εταιρίες του κλάδου, που ενίσχυσαν την κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια χάρη στα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης. Τα περιθώρια όμως θα μειώνονται όσο αυξάνονται οι τιμές του αργού». Υπογραμμίζει τα νέα μέτρα των Βρυξελλών για τους ρύπους και την εξοικονόμηση ενέργειας, τα οποία εκτιμά ότι θα επιβαρύνουν το κόστος για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, ενώ θέτει και ένα προβληματισμό για την προοπτική των εξαγωγών , λόγω της μεγάλης αύξησης του διυλιστικού δυναμικού στη Μέση Ανατολή, σε παραδοσιακές χώρες-πελάτες των πωλήσεων που πραγματοποιούν τα ΕΛΠΕ στο εξωτερικό.
Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς καυσίμων συνθέτουν ένα μάλλον δύσκολο puzzle για τους δυνητικούς επενδυτές, οι οποίοι αν θέλουν πρόσβαση στα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ μπορούν να βρούν και άλλους τρόπους να την αποκτήσουν.
Βέβαια πάντα υπάρχουν και εταιρίες από τρίτες χώρες, που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την εταιρία, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν τη βούληση που επιδεικνύει ο όμιλος Λάτση να αποεπενδύσει από τα Ελληνικά Πετρέλαια και δεν αποκλείουν να έχει ήδη αναζητήσει αγοραστή.
Στην περίπτωση πάντως εκείνη που ο διαγωνισμός δεν αποδώσει καρπούς, το προς πώληση πακέτο- μετοχών θα οδεύσει σε διάθεση μέσω Χρηματιστηρίου, αναφέρουν έγκυρες πηγές., προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό μπορεί και να μην συνοδευτεί με τη διάθεση του μεριδίου της Paneuropean, καθώς η συμφωνία του δημοσίου με τον όμιλο Λάτση για την πώληση του 50,1%, αφορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ.
Το υπό πώληση πακέτο 50,1% των μετοχών απαρτίζεται από μερίδιο 20% του δημοσίου καιμερίδιο 30,1% της Paneuropean Investment Holdings, του ομίλου Λάτση, που αφήνει τους δύο βασικούς μετόχους με ποσοστά της τάξης του 15% τον καθένα. Η καταβολή του συνόλου τουτιμήματος με μετρητά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την μεταβίβαση του πακέτου, καθώς ηπρόσκληση αναφέρει ρητά ότι δεν θα γίνουν δεκτές άλλου τύπου προσφορές όπωςπεριουσιακά στοιχεία, μετοχές σε άλλες εταιρίες κλπ. ‘Οσο για τα δικαιώματα των ΕΛΠΕ στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου αυτά περνούν σε θυγατρική εταιρία που θα συσταθεί και στην οποία το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα μέσω αύξησης κεφαλαίου, να αποκτήσειμερίδιο 25% άμεσης συμμετοχής μαζί με τα δικαιώματα μειοψηφίας που θα του αναλογούν.