Ενδιαφέρον για τον αγωγό αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, IGB, παρότι δεν ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ΔΕΣΦΑ, φέρεται να επιδεικνύει η κοινοπραξία των Snam/ Enagas/ Fluxys, η οποία πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ελληνικού διαχειριστή αερίου.
Οι υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νέων επενδυτών, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, προσθέτοντας ότι από εδώ και πέρα πρέπει να αναμένονται πολύ πιο επιθετικές κινήσεις στο μέτωπο αυτό, με αρχή τον IGB,
Aς σημειωθεί πάντως ότι στην κοινοπραξία που ελέγχει το πρότζεκτ IGB, την ΙCGB, δεν μετέχει ο ΔΕΣΦΑ αλλά η εταιρία ΔΕΠΑ με 25%. Μερίδιο 25% έχει επίσης η ιταλική Edison, ενώ το υπόλοιπο 50% ανήκει στο κρατικό βουλγαρικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο BEH.
Οι εταιρίες Snam, Enagas και Fluxys έχουν μερίδια στον υπό κατασκευή διεθνή αγωγό Transadriatic Pipeline, ΤΑΡ. Οταν λειτουργήσει ο ΤΑΡ, το 2020, θα μπορεί να τροφοδοτήσει με αέριο τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό, για τον οποίο οι εργασίες κατασκευής προγραμματίζεται να ξεκινήσουν ως το τέλος του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρύτερο σχέδιο για την τροφοδοσία των Βαλκανίων αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με αέριο από τρίτες πηγές μέσω Ελλάδος, συμπληρώνει το FSRU της Αλεξανδρούπολης, πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου, έργο που προωθεί εταιρία στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ, η Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού , ενώ έχουν γίνει επαφές για την είσοδο και άλλων εταιριών στο σχήμα, όπως της αμερικανικής Τellurian Energy κλπ.
Στα πρότζεκτ των διεθνών διασυνδέσεων περιλαμβάνεται και ο αγωγός EastMed, από τα offshore κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ ως την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΔΕΣΦΑ, η ΡΑΕ πρόκειται να προσλάβει σύμβουλο για την πιστοποίηση του Διαχειριστή υπό το νέο σχήμα με βάση τις σχετικές ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
‘Οσον αφορά στη χρηματοδότηση της εξαγοράς, η κοινοπραξία των αγοραστών Snam/Enagas/Fluxys, εκτός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eθνική, Eurobank και Πειραιώς, βρίσκεται σε επαφές και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου περιορισμένης εξασφάλισης (recourse loan), όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείουν οι αγοραστές να βολιδοσκοπήσουν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), παρότι η τελευταία συμμετείχε στον διαγωνισμό για το 66% του ΔΕΣΦΑ ως εταίρος στο αντίπαλο επιχειρηματικό σχήμα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, το οποίο κατά τις ίδιες πηγές, θα καλύψει και το σημαντικότερο τμήμα του τιμήματος των 535 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ. Το δάνειο, με ενέχυρο τις μετοχές του Διαχειριστή, θα αποπληρωθεί από τα μελλοντικά μερίσματα. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς προβλέπει και την καταβολή μερίσματος στους σημερινούς ιδιοκτήτες της εταιρίας (ελληνικό δημόσιο και ΕΛΠΕ) για το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενός ποσού που υπολογίζεται γύρω στα 45 εκατ. ευρώ.
Από το τίμημα των 535 εκατ. ευρώ, ποσό 251,29 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο πακέτο του 31% που πουλά το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα 293,71 εκατ. ευρώ στο πακέτο 35% των ΕΛΠΕ.
Για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στον διαγωνισμό ενήργησαν η Alantra Greece Corporate Advisors S.A. και η Alpha Bank A.E. και ως νομικοί σύμβουλοι η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη και οι νομικές εταιρίες Clifford Chance LLP και Holman Fenwick Willan LLP.
Μ.Π.