Nέα μεθοδολογία υπολογισμού της μέγιστης διαθέσιμης ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς προτείνει ο ΕΣΑΗ, ο Σύνδεσμος των Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, ζητώντας μάλιστα από τη ΡΑΕ να αποσύρει τη σχετική πρόταση του ΑΔΜΗΕ -την οποία η Ρυθμιστική Αρχή έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση-, καθώς, κατά τον ΕΣΑΗ, η προτεινόμενη μέθοδος δεν διορθώνει τίποτα από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που εστάλη προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο ΕΣΑΗ σημειώνει τη διετή καθυστέρηση των ελληνικών αρχών στην αντιμετώπιση του θέματος, ζητεί την απόσυρση της πρότασης και προτείνει μία διαφορετική μεθοδολογία, η οποία θα μπορούσε να επεκτείνει την τρέχουσα περιοδική παρακολούθηση των υδατικών αποθεμάτων σε συνεχή παρακολούθηση επί ημερήσιας βάσης.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει η επιστολή, θα αίρονταν η σημερινή «εξωπραγματική», κατάσταση, κατά την οποία δηλώνεται συνεχώς και κάθε ώρα του χρόνου ως διαθέσιμη ισχύς των υδροηλεκτρικών μονάδων μια τιμή ίση ή πολύ κοντά στην καθαρά ισχύ τους, σαν να είναι άπειρη η χωρητικότητα των ταμιευτήρων και να μην κινδύνευαν από υπερβολική μείωση των αποθεμάτων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της υδροηλεκτρικής ισχύος για την οποία γίνεται η διαβούλευση αφορά στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, η οποία επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί ότι τα χρησιμοποιεί κατά τρόπο που να θέτουν ένα de facto ανώτατο όριο τιμής στην αγορά ενέργειας. Μάλιστα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ διερευνά τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ για χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος μέσω των υδροηλεκτρικών.
Όπως αναφέρει ο ΕΣΑΗ αντί να δοθεί σε διαβούλευση μιας μεθοδολογία της λογικής που ο ίδιος προτείνει, στο τραπέζι τέθηκε ένα σχήμα το οποίο δεν πρόκειται σε τίποτα να αλλάξει ουσιαστικά τη σημερινή προβληματική κατάσταση και επομένως θα συνεχίσει να παραμένει πρακτικά ανενεργή η πρόβλεψη του Κώδικα για τη δυνατότητα ορισμού Μέγιστης Ημερήσιας Έγχυσης Ενέργειας στο Σύστημα από υδροηλεκτρική μονάδα.
Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ, οδηγεί στον καθορισμό υπερβολικά ελαστικών ημερήσιων ποσοτήτων ενέργειας ανά υδροηλεκτρικό σταθμό και δεν εισάγει κανένα ουσιαστικό περιορισμό στη χρήση των ΥΗΣ κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή του έτους. Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας μεσοπρόθεσμος περιορισμός χρήσης των νερών κατά τη διάρκεια ενός κυλιόμενου δωδεκάμηνου
Τέλος, ο ΕΣΑΗ υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί από το Μάρτιο του 2016, στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, να διερευνήσουν ποιοι επιπλέον περιορισμοί πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να εμποδίζεται το φαινόμενο οι υδροηλεκτρικές μονάδες να θέτουν de facto άνω όρια τιμής στην αγορά ενέργειας και εφεδρειών.