Κλιμακώνεται η διαμάχη της κυβέρνησης με τη ΝΔ για τα αδιέξοδα της ΔΕΗ, με 52 βουλευτές της ΝΔ να καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για το θέμα και τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να απαντά στο δριμύ “κατηγορώ” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για καταστροφολογία την ώρα που “ολοκληρωνόταν η συμφωνία για καθαρή έξοδο και στα ενεργειακά θέματα”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Στις δηλώσεις αυτές του κ. Σταθάκη έσπευσε να απαντήσει χθες το βράδυ ο βουλευτής Κ. Σκρέκας, χαρακτηρίζοντας θλιβερή και ανησυχητική την προσπάθεια της κυβέρνησης. “Καθαρή έξοδος στα ενεργειακά θέματα με βρώμικα κατηγορώ και ψέματα δεν γίνεται.
Ο κος Σταθάκης έχει υποχρέωση άμεσα, να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τη μελέτη, που εκπονήθηκε από τον ανεξάρτητο σύμβουλο που η ίδια η ΔΕΗ προσέλαβε”, τονίζει η ανακοίνωση.
Οι 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την ερώτηση ζητούν κατ’ αρχήν να κατατεθεί στη Βουλή η μελέτη της McKinsey για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔEΗ και δεύτερον να ανακοινώσει η κυβέρνηση τι θα πράξει για να διασώσει τη ΔΕΗ. Επίσης εγκαλούν τη ΡΑΕ για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα ΕΛΤΑ και καλούν την κυβέρνηση να ανακοινώσει τι προτίθεται να πράξει ώστε τα ΕΛΤΑ να πληρώσουν άμεσα τις οφειλές τους στη ΔΕΗ.
Τέλος ζητείται να κατατεθούν στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τους καταναλωτές που πλήρωσαν εμπρόθεσμα μέσω ταχρυδρομείου τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά έχασαν την έκπτωση του 15% κλπ.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου κατήγγειλε την κυβέρνηση για «αβάσταχτη ελαφρότητα» στο χειρισμό της υπόθεσης ΔΕΗ, ενώ ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, βουλευτής Κώστας Σκρέκας, στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε τη ΔΕΗ συστημικό κίνδυνο.
Η ΝΔ όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει σε πρόγραμμα εξυγίανσης της ΔΕΗ και κατόπιν θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα θέλει πραγματικά να βάλει τα χρήματά του για να επενδύσει στην επιχείρηση., δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, επισημάνθηκε ότι σήμερα τα λειτουργικά περιθώρια, ύψους 520 εκατ. ευρώ ίσα - ίσα που καλύπτουν το 50% της μισθοδοσίας. Η αξία της μετοχής έχει μειωθεί κατά 63% από το 2014 και η εταιρία έχει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα που επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ έχει ζημιωθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης, όσον αφορά την πώληση του ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δωρεάν παραχώρηση μεριδίου 50% στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η ζημιά που έχουν επιφέρει οι κυβερνητικές επιλογές στη ΔΕΗ είναι μετρήσιμη και φτάνει τα 4,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, 1- 1,2 δισ. ευρώ έχει κοστίσει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων, 300 - 500 εκατ. ευρώ κόστισε η επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση του ΑΔΜΗΕ μιας εταιρείας με αξία 1,2 δισ. ευρώ από την οποία τελικά η ΔΕΗ εισέπραξε 620 εκατ. ευρώ, ενώ θα πληρώσει 300 εκατ. φόρους., 1,5 - 2 δις. ευρώ κόστισε η ακύρωση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ η οποία απαγορευόταν δια νόμου να γίνει κάτω από το book value των παγίων. Ποσό της τάξης των 325 εκατ. ευρώ κόστισε η χρέωση προμηθευτή το 2017 που το 2018 θα φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ και 92 εκατ. ευρώ κόστισαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι δεν θα αφήσει τη ΔΕΗ να χρεοκοπήσει και ότι άμεσες κινήσεις της θα είναι ένα σχέδιο σωτηρίας στο πλαίσιο του οποίου θα αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, θα εκσυγχρονιστούν οι διοικητικές δομές και θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Οι δύο βουλευτές επικαλέστηκαν στοιχεία από τη μελέτη της McKinsey, όπως αυτά έχουν δημοσιευτεί στον τύπο, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ, είναι μια μη βιώσιμη επιχείρηση που για να επιβιώσει πρέπει στα επόμενα 5 χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει, καθώς και την αύξηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών. Χωρίς αυτά, η McKinsey εκτιμά ότι το 2022 το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ θα περιοριστεί στα 330 εκατομμύρια ευρώ όταν σήμερα μόνο η μισθοδοσία των εργαζομένων είναι 821 εκατομμύρια ευρώ.
Γιώργος Σταθάκης
Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη: «Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τη σημερινή ημέρα να μας θυμίσει τα σχέδιά της για τη ΔΕΗ και το πρόγραμμα μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (και) στην ενέργεια” ανέφερε σε ανακοίνωση του, υπογραμμίζοντας ότι για μία ακόμα φορά, διάλεξαν να τοποθετηθούν απέναντι στην κυβέρνηση την ώρα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. “Κατά την προσφιλή τους τακτική, απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία, μη διστάζοντας ακόμα και να εξυπηρετήσουν κερδοσκοπικά σχέδια, με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα” τονίζει , μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργού, καταλήγοντας ότι ο 2018 η ΔΕΗ θα είναι κερδοφόρα.