Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους δανειστές για να βρεθεί κοινός τόπος στο μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ βρίσκονται επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι ως το Σάββατο μπορεί να έχουν καταλήξει στο μοντέλο που θα υιοθετηθεί.
Ο υπουργός παρουσίασε χθες στους επικεφαλής των θεσμών το τελικό του σχέδιο - αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν αυτό ταυτίζεται με την πρόταση που είχε δει το φως της δημοσιότητας περί εταιρίας holding με τις τρεις θυγατρικές ή αν έχει διαφοροποιηθεί.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πάντως στο τραπέζι έχουν τεθεί κάποιες παραλλαγές και δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα σχήμα που να συνδυάζει τις απόψεις και των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ, του δημοσίου που έχει το 65% και των ΕΛΠΕ με το 35%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση των ΕΛΠΕ στο θέμα αυτό θα παίξει κρίσιμο ρόλο και υπενθυμίζουν τα λόγια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Στάθη Τσοτσορού στην έκτακτη γενική συνέλευση της Δευτέρας, όταν είπε ότι ο πετρελαϊκός όμιλος επιθυμεί και στο μέλλον να είναι παρών στην αγορά φυσικού αερίου. Θεωρούν δε ότι για τα ΕΛΠΕ, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος της εμπορίας αερίου.
Από την άλλη πλευρά, την Παρασκευή, 18 Μαίου, ανοίγει η αυλαία του διαγωνισμού για την πώληση του 50,01% των ΕΛΠΕ, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εταιρία ή εταιρίες αραβικών συμφερόντων καθώς και για κοινοπραξία πετρελαϊκού ομίλου με fund, ένα ή περισσότερα, που αναμένεται να δώσουν το παρών, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι παίκτες.
Τέλος, όσον αφορά στα υπόλοιπα ενεργειακά προαπαιτούμενα, που συζητήθηκαν χθες με τους θεσμούς, από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη προκύπτει ότι υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την παράταση του ΠΧΕΦΕΛ το 2019 και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ΝΟΜΕ, δηλαδή της ποσότητας ενέργειας που δημοπρατεί η ΔΕΗ, με βάση την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων αλλά και την υλοποίηση του target model.