To ζήτημα της καθυστέρησης και των συνεχών αναβολών στην εφαρμογή του target model στην αγορά ηλεκτρισμού προτίθεται να θέσει στην Ευρωπαική Επιτροπή με επιστολή η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), καθώς φαίνεται ότι δόθηκε νέα παράταση ως τον Απρίλιο του 2019, μετά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη εβδομάδα.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες προσβλέπουν στην εφαρμογή του Target Model ώστε να έχουν τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων που θα τους εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος ενέργειας. Η συνεχής καθυστέρηση στη εφαρμογή του μοντέλου αυτού, που αφορά στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού πανευρωπαϊκά προκαλεί αβεβαιότητα, όπως υποστηρίζουν οι βιομηχανίες και ταυτόχρονα υπονομεύουν την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού το τοπίο παραμένει ασαφές για τους επενδυτές.
Σήμερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες συνάπτουν διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού με τη ΔΕΗ. Μάλιστα, από τον Μάρτιο και μετά τα συμβόλαια αυτά βρίσκονται στον αέρα, καθώς τον Φεβρουάριο έληξε η ισχύς των προηγούμενων συμβάσεων και δεν προβλέπεται να ανανεωθούν άμεσα ή τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου.
Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή του target model προυποθέτει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αλλά και τη λειτουργία διασυνδέσεων για τη σύζευξη των αγορών
Με βάση το τρίτο μνημόνιο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας έπρεπε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει τον Αύγουστο του 2018. Δεδομένου όμως ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος, δόθηκε η παράταση για τον Απρίλιο του 2019.
Ας σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργεί τρεις αγορές, την προ-ημερήσια, την ενδο-ημερήσια και την προθεσμιακή, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα λειτουργεί την αγορά εξισορρόπησης.
Εξάλλου πριν λίγες ημέρες και μετά από παρέμβαση της Κομισιόν, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, η ΡΑΕ απέρριψε ρύθμιση που προέβλεπε την επιβολή ελάχιστου ορίου ίσο με το μεταβλητό κόστος παραγωγής κάθε μονάδας για τις προσφορές ενέργειας των παραγωγών και ταυτόχρονα αποφάσισε ότι οι προσφορές θα δίδονται ανά μονάδα παραγωγής και όχι ανά χαρτοφυλάκιο εταιρίας. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στους νέους κώδικες, τους οποίους ο ΛΑΓΗΕ θα θέσει σε νέα διαβούλευση περιορισμένης διάρκειας.
Η ΡΑΕ θα πρέπει επίσης να εγκρίνει τη σύσταση της εταιρίας “Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας”, τον κανονισμό της εταιρίας και τον κανονισμό λειτουργίας των νέων αγορών. Θα συσταθεί επίσης μία θυγατρική του ΕΧΕ, που θα αναλάβει την εκκαθάριση ,τον διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου.
Στο μεταβατικό χρονικό διάστημα, μέχρι να λειτουργήσουν οι τέσσερις νέες αγορές, το ΕΧΕ που αναμένεται να συσταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αναλάβει το υποχρεωτικό pool - όπως ισχύει σήμερα - και τη διαχείριση των προθεσμιακών προιόντων ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρισμού), καθώς όλος ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας του ΛΑΓΗΕ, εκτός των ΑΠΕ, περνά στο ΕΧΕ.