Ως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να καταρτιστεί η short list με τους επενδυτές που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ, μία φάση όμως που δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις, ακόμα και μία εμβόλιμη διαδικασία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, πριν την υποβολή των τελικών.
Καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν ότι μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ, που διεξάγει τον διαγωνισμό, να ήθελε εντός του Ιουλίου να ζητήσει τις δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους που θα προκριθούν, δεν αποκλείεται όμως η επόμενη φάση να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Υπογράμμιζαν δε με νόημα, τον όρο της προκήρυξης στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τον οποίο “το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα, στη δική του διακριτική ευχέρεια, να προσθέσει μία φάση κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της προεπιλογής, καθώς και το δικαίωμα να κάνει όποιες άλλες αλλαγές στην διαδικασία, τις οποίες κρίνει απαραίτητες”.
Η βασική διαδικασία του διαγωνισμού πάντως προβλέπει ότι μετά τη short list, οι προεπιλεγέντες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο εικονικό data room της εταιρίας και κατόπιν θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προφορές.
Κύκλοι της αγοράς απέδιδαν τον προβληματισμό για την εξέλιξη της διαδικασίας σε μία σχετική απογοήτευση για την έλλειψη ενδιαφέροντος από καθετοποιημένη πετρελαϊκή εταιρία στην πρώτη φάση και στην ανησυχία για τη διατήρηση του παραγωγικού και διυλιστικού χαρακτήρα των ΕΛΠΕ.
Οι πέντε υποψήφιοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ είναι οι δύο μεγάλοι traders πετρελαίου Glencore και Vitol, ο διεθνής βιομηχανικός όμιλος Gupta Family Group Αlliance και δύο όμιλοι αραβικών συμφερόντων, το Al Shaheen Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω της αυστριακής επενδυτικής θυγατρικής του Carbon Asset Management και η Airal Group Holdings limited από την Ιορδανία.
“Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα ΕΛΠΕ δεν θα χάσουν τον παραγωγικό χαρακτήρα τους και δεν θα καταλήξουν σε διαμετακομιστικό κέντρο πετρελαιοειδών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης” ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στο στάδιο αυτό αξιολογούν την αξιοπιστία και την οικονομική φερεγγυότητα των πέντε διεκδικητών με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια που θέτει η προκήρυξη, όπως η οικονομική επιφάνεια (κεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση εισηγμένου ομίλου ή υπό διαχείριση κεφάλαια σε περίπτωση fund), η εμπειρία στη διύλιση κλπ.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θέτει και δικλείδες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με δυνατότητα απόρριψης κάποιου σχήματος εάν κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ή ενεργειακής ασφάλειας.
Εξάλλου, οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μπορούν για την επόμενη φάση να συμμαχήσουν με τρίτους επενδυτές, προκειμένου να καταθέσουν τη δεσμευτική προσφορά.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και προκειμένου “να αποκωδικοποιήσουν” τους στόχους των ενδιαφερομένων για την μελλοντική πορεία των ΕΛΠΕ, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του παραγωγικού τους χαρακτήρα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα που δίνει η προκήρυξη.