Δύο Τσέχοι επιχειρηματίες, που έγιναν δισεκατομμυριούχοι επιμένοντας στον άνθρακα, ο Daniel Kretinsky της ΕΡΗ και ο Pavel Tykak της Ιndoverse, η οποία μάλιστα εδρεύει στην Κύπρο, βρίσκονται πίσω από τις δυο, στο σύνολο των έξι μη δεσμευτικών προτάσεων που κατατέθηκαν χθες στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη 1 στη Φλώρινα και Μεγαλόπολη 3 και 4.
Ενδιαφέρον εκδήλωσαν επίσης το κονσόρτσιουμ της BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED, του ομίλου της Shenhua σε κοινοπραξία με την DAMCO ENERGY S.A. του ομίλου Κοπελούζου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ο όμιλος Μυτιληναίου.
Η ΕΡΗ (Energeticky a Prumyslovy Holding AS), η μία εκ των δύο τσεχικών εταιριών, είναι από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της κεντρικής Ευρώπης και ανήκει σχεδόν καθ’ ολοκληρία, 94%, στον δισεκατομμυριούχο 43 χρονο δικηγόρο Daniel Kretinsky, συνιδιοκτήτη της Σπάρτα Πράγας και μεγιστάνα του τσεχικού τύπου. Τελευταία, επεκτείνεται και στη Γαλλία, με την απόκτηση του γαλλικού περιοδικού Εlle και διάφορους τίτλους του ομίλου Lagardere.
Η άνοδός του στα μήντια ήταν θεαματική, αφού μόλις το 2014 αγόρασε την Czech Media Invest από την ελβετική Ringier και τον Γερμανό Axel Springer. Εξίσου θεαματική ήταν και η άνοδός του στον τομέα της ενέργειας, μέσω της οποίας έκτισε μία περιουσία με τον όμιλο ΕΡΗ. Πρόκειται για καθετοποιημένο όμιλο παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού με 50 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Πολωνία και την Ουγγαρία, όπως τουλάχιστον αναφέρει το site της ΕΡΗ. Τα έσοδα του ομίλου το 2017 ανήλθαν στα 6 δισ. ευρώ με ΕΒΙTDA 1,9 δισ. ευρώ και συνολική αξία ενεργητικού γύρω στα 12,8 δισ. ευρώ.
Το 2016 πούλησε τη θυγατρική υποδομών της ΕΡΗ έναντι ποσού 1,6 δισ. ευρώ στην αυστραλιανή Macquarie Infrastracture and Real Assets.
Aνταγωνιστής του στη τσεχική αγορά - και τώρα αντίπαλός του και στη διεκδίκηση των μονάδων της ΔΕΗ- είναι ο επίσης δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Pavel Tykac, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας μέσω της Seven Energy, στον όμιλο της οποίας εμφανίζεται να ανήκει η Indoverse (Check) Coal Investments Ltd, με έδρα την Κύπρο.
H Seven Energy έχει τις ρίζες της στον παραδοσιακό κλάδο της ενέργειας, ξεκινώντας σαν εταιρία εξόρυξης στη Βόρειο Βοημία, όπου βρίσκονται τα δύο μεγάλα λιγνιτικά πεδία του ομίλου, ČSA and Vršany. Το 2013 αγόρασε τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού Chvaletice και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τσεχική CEZ για την εξαγορά του λιγνιτικού σταθμού στο Počerady.
Μόνος ιδιοκτήτης του ομίλου είναι ο ανεξάρτητος επιχειρηματίας Pavel Tykač, ο οποίος ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 πουλώντας υπολογιστές και σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στα ορυχεία άνθρακα, στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή και το real estate στην Τσεχία. Με τέσσερις συνεργάτες του ίδρυσε την Motoinvest, η οποία ειδικεύτηκε στις εχθρικές εξαγορές κατά την περίοδο των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων στην Τσεχία. Τα μεγαλύτερα περιουσιακά του στοιχεία είναι δύο εταιρίες εξόρυξης άνθρακα, τις οποίες διαχειρίζεται μέσω της Indoverse Czech Coal Investments.
Η εταιρία χαρτοφυλακίου του ομίλου, η Seven Energy Ηolding στοχεύει να επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές μονάδες ηλεκτρισμού που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα, παρά τη γενικότερη στροφή της Ευρώπης στις ΑΠΕ και την καθαρή ενέργεια.
Πρόκειται για μία στρατηγική που μοιάζει να κινείται στα χνάρια της EPH, η οποία γιγαντώθηκε αγοράζοντας παλιά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και αλλού.
Στην πρώτη του απόπειρα να επεκταθεί εκτός Τσεχίας ο Pavel Tykac έχασε από την ΕΡΗ του Daniel Kretinsky, ο οποίος κέρδισε στον διαγωνισμό για την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στη Γερμανία.
Τώρα το παιχνίδι μεταφέρεται στην Ελλάδα και στις μονάδες της ΔΕΗ.