Aπό ημέρα σε ημέρα αναμένεται να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ για να εγκρίνει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στα δίκτυα και στη παροχή αερίου στην Αττική, μία απόφαση, η οποία μαζί με το σχέδιο για το σπάσιμο της εταιρίας στα δύο και την αποκρατικοποίησή της έχει προκαλέσει πολλές τριβές στο εσωτερικό της ΔΕΠΑ.
Στις τριβές αυτές μάλιστα αποδίδεται και η πρόσφατη παραίτησή του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρη Δημητριάδη, ακριβώς πριν συνεδριάσει το ΔΣ για να εγκρίνει την εξαγορά. Ο κ. Δημητριάδης, πολιτικός μηχανικός, είναι στέλεχος της ΔΕΠΑ από ιδρύσεως της, έχει ασχοληθεί εκτός των άλλων με το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΠΑ από το 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε εξελέγη αντιπρόεδρος στο ΔΣ της ΔΕΠΑ , διατηρώντας και τη θέση του διευθυντή διαχείρισης συμβάσεων και διοίκησης έργων.
Ας σημειωθεί ότι την κάθετη διαφωνία τους με τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης έχουν εκφράσει οι εργαζόμενοι στην εταιρία.
Το κόστος της εξαγοράς του μεριδίου 49% της Shell στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Φήμες που ήθελαν να ΕΛΠΕ, μέτοχο της ΔΕΠΑ κατά 35%, να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για την εξαγορά και γι΄αυτό το λόγο να καθυστερεί η συνέλευση, δεν επιβεβαιώνονται.
Το υπόλοιπο 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ελέγχεται από το δημόσιο.
Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει τη διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εταιρία εμπορίας, που θα πουληθεί με τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου και σε εταιρία δικτύων, στην οποία το δημόσιο θα διατηρήσει τουλάχιστον το 50,1%.