Σε σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και σε δραστικό περιορισμό των αρμοδιοτήτων του μέχρι χθες προέδρου και διευθύνοντας συμβούλου Νίκου Χατζηαργυρίου, προχώρησε η μητρική ΔΕΗ, αλλάζοντας τα οκτώ από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και περιορίζοντας τον κ. Χατζηααργυρίου στο ρόλο του προέδρου χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες. Στόχος των αλλαγών αυτών, τις οποίες εμμέσως πλην σαφώς είχε προαναγγείλει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης είναι η επιτάχυνση των έργων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου, την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, ένα έργο που βρίσκεται σε διαγωνισμό εδώ και έξι χρόνια (!), αλλά και την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.
Πρόκειται για τρία, μείζονα θέματα για την εταιρία, για την οποία αρκετές φορές, η διοίκηση της ΔΕΗ, στην οποία ανήκει κατά 100% ο ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για καθυστερήσεις και ανεπαρκή αντιμετώπιση, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έλειπαν οι τριβές μεταξύ των επικεφαλής των δύο οργανισμών.
Οι αλλαγές στην πυραμίδα του ΔΕΔΔΗΕ αποφασίστηκαν κατά την προχθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Άμεσα η ΔΕΗ, με τη συνδρομή της ICAP θα προκηρύξει τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, με στόχο να επιλεγεί μέσα από short list στέλεχος από την αγορά. Οι προθεσμίες θα τρέξουν ταχύτατα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 23 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες. Ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο οικονομολόγος κ. κ. Θανάσης Μισδανίτης.
Την εποπτεία των δικτύων, αναλαμβάνει το νέο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Γρηγόρης Κωστάκης, ο οποίος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα από την ελληνική εταιρία τεχνολογίας, εξειδικευμένη σε τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά δίκτυα RAYCAP SA. Στην άμεση αρμοδιότητα του κ. Κωστάκη είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αναβάθμισης των δικτύων και το πέρασμα στη νέα εποχή των έξυπνων μετρητών, που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλότερη και μεγαλύτερη ενσωμάτωση ΑΠΕ, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας
Κύκλοι της ΔΕΗ σχολιάζοντας τις αλλαγές δήλωναν χθες ότι η σύνθεση του νέου ΔΣ αντανακλά τον σωστό συνδυασμό έμπειρων και νέων άξιων στελεχών, τα οποία σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο που θα επιλεγεί με δημόσια προκήρυξη, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρίας.
Στο νέο ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ μετέχουν επίσης ως μη εκτελεστικά μέλη, ο πρώην γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Βασίλης Δημητρίου, η ηλεκτρολόγος μηχανικός κα Λαμπρινή Σπανού, ο μηχανολόγος μηχανικός κ. Δημήτρης Τσέκερης, ο μηχανολόγος μηχανικός κ. Γιώργος Τσουράκης και ο κ. Κωνσταντίνος Μασούρας ως εκπρόσωπος των εργαζομένων,
Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η αντιμετώπιση ρευματοκλοπών, ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις: H ποσότητα της ενέργειας που χάνεται και δεν τιμολογείται υπολογίζεται σε 1 TWh ανά έτος την τελευταία τριετία, επιβαρύνοντας το κόστος χονδρεμπορικής για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2017.
Παράλληλα πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα μάλιστα υπογράφηκε δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 45 εκ. ευρώ, η οποία αποτελεί μέρος της συνολικής χρηματοδότησης των 85 εκατ. ευρώ που παρέχει η ΕΤΕπ στον ΔΕΔΔΗΕ, συμμετέχοντας κατά 50% στο νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις μεγάλες εκκρεμότητες που αφήνει η παλαιά διοίκηση και και ο πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών, ένα έργο που καθυστερεί εδώ και χρόνια “κολλημένο” στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε αφήσει να διαφανεί θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και η ακύρωσή του, με στόχο την επιλογή του συστήματος που θα προσφέρει την ταχύτερη δυνατή τοποθέτηση έξυπνων μετρητών.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πάντως δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο η συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής έξυπνων μετρητών, πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στα σχέδια που θα εξεταστούν είναι και το ενδεχόμενο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών σε κάποια μικρή πόλη της Ελλάδας, ως πιλοτικό πρόγραμμα, που θα προωθήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με την κορεατική Kepco