Μετά από περιπέτειες που διήρκεσαν περισσότερο από μία δεκαετία, η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στη Ρόδο αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ως το τέλος Ιουλίου. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την απάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας.
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 115,439 MW (ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα ΑΗΣ Σορωνής, αφού οι ανάγκες σε ηλεκτρική ισχύ φθάνουν σε περιόδους αιχμής τα 225 MW) στην τοποθεσία Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου.
Το κύριο καύσιμο θα είναι βαρύ πετρέλαιο χαμηλού θείου και δευτερεύον καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ. Ο βασικός εξοπλισμός του σταθμού, περιλαμβάνει επτά μηχανές Wartsila, επτά γεννήτριες ΑΒΒ και υποθαλάσσιο αγωγό παραλαβής καυσίμου από πλοία στις παράκτιες εγκαταστάσεις μήκους 450 μέτρων.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτάκης στο απαντητικό έγγραφο προς τη Βουλή, το έργο αντιμετώπισε προβλήματα και καθυστερήσεις τεχνικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, όπως προέβλεπε αρχικά η διοίκηση της επιχείρησης. Ο ίδιος πάντως διαβεβαιώνει ότι η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Ρόδου κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεως ρουτίνας, που έγινε με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των μηχανών και γεννητριών του έργου από συνεργείο του κατασκευαστή μηχανών (Wartsila) την περίοδο 24.8.2017 έως 31.10.2017, διαπιστώθηκαν ζημιές σε εξαρτήματα των μηχανών. Για την επιδιόρθωση των ζημιών παραγγέλθηκαν τα αναγκαία ανταλλακτικά από το εξωτερικό και η επιδιόρθωση ξεκίνησε την 19η Ιανουαρίου 2018 και βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων, η ΔΕΗ μερίμνησε έγκαιρα για την κάλυψη τυχόν αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου της νήσου Ρόδου, ενισχύοντας το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) συνολικής ισχύος 35 MW» αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης.
Για το ιστορικό της υπόθεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση νέων υποδομών της ΔΕΗ στη Ρόδο ξεκίνησε το 1992. Το 2001 ελήφθη η απόφαση η μονάδα να κατασκευαστεί στη Νότια Ρόδο., στη θέση μεταξύ Κατταβιάς και Πρασονησίου. Το 2004 μετά από πολλές περιπέτειες που αφορούσαν αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά και σειρά καταγγελιών, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την απόκτηση του οικοπέδου. Τελικά, πέρασε άλλη μια δεκαετία για να ξεκινήσουν οι χωματουργικές εργασίες.