Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος με τη συμμετοχή και των λιγνιτικών μονάδων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό την πίεση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ώστε αυτές να καταστούν ελκυστικές για τους υποψήφιους επενδυτές.
Προκαλώντας την αντίδραση της βιομηχανίας, ο σκοπός του υπουργείου είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην προκοινοποίηση του Μηχανισμού στην Κομισιόν, ώστε να υπάρξει διαβούλευση με τις υπηρεσίες Επιτροπής και να συμφωνηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο ένα κείμενο το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο για να εγκριθεί.
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση επί του σχεδίου με τους φορείς της αγοράς, και μόνον αυτός είναι ένας λόγος, για τον οποίο θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις, ίσως και καταγγελίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τα λεγόμενα μόνιμα ΑΔΙ βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της βιομηχανίας.
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας είναι αποφασισμένη να σταθεί απέναντι σε αυτό το σχέδιο, καθώς θεωρεί ότι η συμμετοχή του demand (μεγάλοι καταναλωτές) δεν γίνεται με ίσους όρους και είναι προσχηματική.
Το ιταλικό μοντέλο πάνω στο οποίο δουλεύει το ΥΠΕΝ, προβλέπει την υποχρέωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, στις ώρες που οι τιμές υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο επίπεδο, να παρέχουν ενέργεια στο σύστημα, συγκρατώντας την αύξηση των τιμών.
Με άλλα λόγια είναι ένας μηχανισμός επικεντρωμένος στην αγορά και τις τιμές, κάτι που δεν απαντά στο κύριο ελληνικό πρόβλημα που είναι η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο στην Ιταλία υπάρχει σε ισχύ και Μηχανισμός Διακοψιμότητας που καλύπτει τις ανάγκες των μεγάλων καταναλωτών.