Ψηφίζεται ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευελιξίας, το νέο σύστημα για την αποζημίωση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη χονδρική αγορά, καθώς η σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Άλλων Διατάξεων», το οποίο συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο νέος μηχανισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς θα ισχύσει από την ψήφιση του μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η πρώτη μειοδοτική δημοπρασία ευέλικτης ισχύος με το νέο σχήμα προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο. Ο μηχανισμός έρχεται σε αντικατάσταση των ΑΔΙ, τα οποία καταργήθηκαν τον Απρίλιο του 2017, αφήνοντας χωρίς καμία ενίσχυση τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.
Ας σημειωθεί ότι αν εφαρμοστεί νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του 2019, ο Μακροχρόνιος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, τότε η ισχύς του προσωρινού μηχανισμού θα πάψει.
Σύμφωνα με την τροπολογία, οι μονάδες που συμμετέχουν στον προσωρινό μηχανισμό είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, τα υδροηλεκτρικά και οι κατανεμόμενες μονάδες ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης) μόνο για το μέρος της ισχύος τους που δεν αμείβεται από μηχανισμό στήριξης ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ.
Η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς ορίζεται σε 4.500 MW και η πρώτη
δημοπρασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2018.
Η ανώτατη τιμή ορίζεται σε 39 ευρώ ανά ΜWh ανά έτος.