To νομικό τους οπλοστάσιο για να σταματήσουν την πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ άνοιξαν οι εργαζόμενοι στον όμιλο με την κατάθεση δύο αναφορών, μία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μία προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ άμεσα ακολουθεί η κατάθεση αναφοράς στις εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπου επίσης είναι εισηγμένα τα ΕΛΠΕ.
Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν παράνομη την πώληση και δηλώνουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν όλα τα νομικά εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να σταματήσουν την διαδικασία.
Στις νομικές κινήσεις το Σωματείο των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) εκπροσωπείται από το δικηγόρο Αθηνών Κωνσταντίνο Τοκατλίδη.
Με την αναφορά προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Σωματείο ζητεί να ελεγχθεί το κύρος της διαδικασίας και καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει άμεσα πρωτοβουλία και να ασκήσει τις αρμοδιότητές της παρεμβαίνοντας στην προωθούμενη εξαγορά, επικαλούμενο παραβίαση των κανόνων που τίθενται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς. Στην αναφορά επισημαίνεται ότι η διαδικασία που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ,(προς το οποίο έχει ήδη σταλεί εξώδικο) κατά τον τρόπο που έχει δομηθεί, αντίκειται στους κανόνες αυτούς και θέτει σε κίνδυνο τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και ειδικότερα το συμφέρον των ΕΛΠΕ, των βασικών μετόχων των ΕΛΠΕ, των επενδυτών που κατέχουν μετοχές των ΕΛΠΕ, καθώς βεβαίως και των εργαζομένων.
Σε ανάλογη λογική θα κινηθεί και η αναφορά προς τις βρετανικές αρχές, ενώ το Σωματείο έχει ήδη προσφύγει και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία εξετάζει υποθέσεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τήρηση των κανόνων της σε θεσμικό επίπεδο, ελέγχοντας μεταξύ άλλων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της.
Με την αναφορά του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Σωματείο επισημαίνει ότι η διαδικασία πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΛΠΕ, που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ, παραβιάζει σειρά κανόνων που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (ιδίως από την Οδηγία 2004/25/ΕΚ για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς), ενώ παράλληλα εγείρονται σημαντικά ερωτήματα ως προς τη συμβατότητα της εν λόγω διαδικασίας με τις πολιτικές και τους κανόνες της Ε.Ε. στους τομείς της ενέργειας και της κεφαλαιαγοράς.
Ας σημειωθεί ότι ήδη έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ και προσωπικά η Πρόεδρός της, κ. Cecilia Wikström, καθώς και Έλληνες ευρωβουλευτές όπως και ευρωβουλευτές από άλλα κράτη μέλη.