Σε περιδίνηση μπαίνει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων μετά το αίτημα της κινεζικής CHN Energy, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, να δοθεί παράταση ενός - δύο μηνών στη διαδικασίας προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τα υπό πώληση περιουσιακά στοιχεία σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Κύκλοι της ΔΕΗ δήλωσαν ότι αρμόδια για να αξιολογήσει και να αποφασίσει για την παράταση είναι η Κομισιόν, η οποία και εποπτεύει τον διαγωνισμό. Απάντηση από τις κοινοτικές αρχές μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, ωστόσο η κίνηση αυτή της κοινοπραξίας, σε συνδυασμό με τα φημολογούμενα περί αποχής της ΕΡΗ, της μίας εκ των δύο τσεχικών εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά και το γεγονός ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά, κάθε άλλο παρά προδικάζουν ευοίωνες εξελίξεις.
Μέχρι στιγμής παράταση του χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού δεν φαίνεται να έχει ζητήσει άλλος από τους υποψηφίους αλλά ούτε και να έχει ενημερωθεί επίσημα για το αίτημα, που έχει καταθέσει η κοινοπραξία με την κινεζική CHN.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είναι η 17η Οκτωβρίου.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους ομίλους, που συμμετείχαν στο due dilligence που προηγήθηκε, έφυγαν με πολλά ερωτηματικά και με την ανησυχία ότι “τα νούμερα δεν βγαίνουν”. Πέρα από διάφορα προβλήματα/ασάφειες που εντόπισαν στα στοιχεία που τους παρείχε η ΔΕΗ, καθοριστικό ρόλο στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται παίζει η εκτόξευση της τιμής των ρύπων όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα η άνοδος συνεχίζεται, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολα και αβέβαια τα όποια προγνωστικά. Οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων έχουν ξεπεράσει τα 20 ευρώ/τόνο, από 5,5 ευρώ/τόνο κατά μέσον όρο το 2017, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικές τις επενδύσεις στις ανθρακικές μονάδες, οι οποίες επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο κόστος. Ας σημειωθεί ότι το μέσο ανθρακικό αποτύπωμα των 3 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη ανέρχεται σε 1,5 τόνους CO 2 ανά μεγαβατώρα.
Ταυτόχρονα αμφισβητούνται οικονομικά στοιχεία, δεδομένου ότι οι νέες, υπό πώληση οικονομικές οντότητες δημιουργήθηκαν πρόσφατα με απόσχιση και τα οικονομικά μεγέθη στηρίζονται κυρίως σε υπολογισμούς. Επί όλων αυτών, αλλά και επί σειράς άλλων θεμάτων, οι επενδυτές αναμένεται να ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία στις συναντήσεις με το ηγετικό κλιμάκιο της ΔΕΗ, που θα ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα αυτή.
Την αβεβαιότητα επιτείνουν δύο ακόμα παράγοντες: Tα λεγόμενα “λιγνιτικά ΑΔΙ”, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν η ΕΕ θα συναινέσει στο υπό κατάρτιση ελληνικό αίτημα για την ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στους μηχανισμούς αποζημίωσης επάρκειας ισχύος αλλά και στη λειτουργία το target model, του ευρωπακού μοντέλου στόχου για την αγορά ηλεκτρισμού, που ακόμα δεν είναι σαφές πότε και πώς ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή η εγχώρια εκδοχή του.
Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ακούγεται ότι ζητούν επιπλέον εξασφαλίσεις όπως κατάργηση τελών που επιβαρύνουν τους λιγνίτες ή παροχή διαβεβαιώσεων για την απορρόφηση μέρους της παραγωγής των μονάδων, κλπ, για τα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξουν εκ των προτέρων δεσμεύσεις.
Ταυτόχρονα φαίνεται να ατονεί το ενδιαφέρον και άλλων συμμετεχόντων, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει να παρακολουθεί σαν να είναι ουδέτερη τις εξελίξεις. ‘Αλλωσε σε προεκλογική περίοδο θα προτιμούσε να αποφύγει τις αντιδράσεις και τις γενικότερες αναταράξεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η πώληση των εν λόγω μονάδων.