Tην αποχώρηση της Ιταλίας από την κοινή θέση των 7 ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες συμπαρατάσσεται η Ελλάδα, για τους μηχανισμούς επάρκειας ισχύος στην αγορά ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας Davide Crippa.
Σύμφωνα με δήλωσή του η Ρώμη αποφάσισε να αποσύρει την υπογραφή της από το κοινό υπόμνημα καθώς κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει και αν είναι αναγκαίο, να αναδιαμορφώσει την άποψή της για το θέμα.
Πλέον το κείμενο, που ουσιαστικά ζητά οι νέοι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, υπογράφουν οι Εξι, η Πολωνία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.
Ας σημειωθεί ότι το όλο θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ελληνική πλευρά διεκδικεί έναν μηχανισμό που θα συμπεριλαμβάνει τις ενίσχυση των λιγνιτικών μονάδων, τα λεγόμενα “λιγνιτικά ΑΔΙ” σε μία εποχή, που στην ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση για τη νέα μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, θα θέτει χαμηλά όρια εκπομπής ρύπων από το μονάδες, πράγμα που απειλεί να βγάλει εκτός αγοράς σε λίγα χρόνια όλες τις ανθρακικές μονάδες της ΕΕ, ακόμα και κάποιες παλαιές μονάδες φυσικού αερίου.
Η νέα μεταρρύθμιση αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου.
Η κίνηση της Ιταλίας έχει σκοπό, όπως δήλωσε ο κ. Crippa να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι νέοι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος να ευνοήσουν μη βιώσιμες, από περιβαλλοντικής άποψης, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής . Διευκρίνισε δε ότι οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν το τελευταίο καταφύγιο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού και να λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με τα αυστηρά περιβαλλοντικά στάνταρ.
Οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος είναι εθνικά σχήματα οικονομικής αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, για την παραμονή τους σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να ανταποκριθούν σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Η ΕΕ θεωρεί τα σχήματα αυτά ως κρατικές ενισχύσεις και προωθεί τη μεταρρύθμιση του συστήματος στο πλαίσιο των κανονισμών του ευρύτερου πακέτου για την Καθαρή Ενέργεια.