Eντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της εξαγοράς της σκοπιανής εταιρίας ηλεκτρισμού EDS, με τη ΔΕΗ να χαρακτηρίζει στρατηγική απόφαση την εξαγορά και τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να υπενθυμίζει ότι πρόκειται για μία επιχειρηματική κίνηση γνωστή εδώ και έναν χρόνο που έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής της επέκτασης που έχει χαράξει η ΔΕΗ στα Βαλκάνια, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις αιτιάσεις και τις αιχμές της αντιπολίτευσης.
Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ απαντώντας στις καταγγελίες της ΝΔ αναφέρει ότι η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Τονίζει ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, με βασικό κριτήριο την υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής. Προαναγγέλλει μάλιστα και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στις γειτονικές χώρες
Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της EDS , η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι η εταιρία είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας από το 2012 έως και το 2016 καθώς και ότι το 2017 σημείωσε ζημιές λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄ εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.
Επίσης τονίζει ότι η αποτίμηση της εταιρίας έγινε από δύο διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές και ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της. Μάλιστα το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ , ενώ προσθέτει ότι στην αγορά των Βαλκανίων και ιδιαίτερα της πΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρίες , ευρωπαϊκές και όχι μόνον.
Εξαλλου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε γραπτή δήλωσή του χθες, εξέφρασε την απορία γιατί η ΝΔ θυμήθηκε τώρα το θέμα: «Μετά τη διπλωματία του… καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η Ν.Δ., με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη.” αναφέρει ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι η εξαγορά ήταν γνωστή εδώ κια ένα χρόνο και ότι συζητήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας, όταν αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας.
“Απορώ γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε, τώρα, το θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί δήλωση της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, η οποία τόνιζε ότι:
«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».
Ερώτηση για το ζήτημα της ΔΕΗ προς τον υπουργό κ. Σταθάκη κατέθεσε ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η EDS ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, ότι έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας της εταιρίας είναι αρνητικός και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017, η ΔΕH την εξαγόρασε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ. Επικαλείται δε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκε σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Ας σημειωθεί τέλος ότι στο θέμα έχει παρέμβει και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος χαρακτήρισε προκλητική την εξαγορά της EDS καθώς πρόκειται για μια εταιρία μηδενικής αξίας, όπως αποκαλύπτεται από τα οικονομικά στοιχεία του σχετικού ισολογισμού.