Nέα σύσκεψη για τον λιγνιτικό σταθμό του Αμυνταίου πραγματοποείται την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, στου υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των τοπικών αρχών, καθώς και των εργαζομένων.
Το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί η κυβέρνηση είναι να δοθεί μία παράταση των ωρών λειτουργίας του σταθμού, στις 32.000 ώρες, που θα χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική περίοδος για να υλοποιηθεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων σε συνεργασία με ιδιώτες, με προοπτική τη λειτουργία του για όσο χρονικό διάστημα του επιτρέψουν τα αποθέματα λιγνίτη των παρακείμενων ορυχείων. Το σχέδιο αυτό, προϋποθέτει όχι μόνον ότι θα γίνει δεκτό από την ΕΕ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και την εγκατάλειψη του αιτήματος για παράταση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του λιγνιτικού κέντρου της Καρδιάς.
Ας σημειωθεί ότι οι ώρες λειτουργίας, 17.500 για το καθένα από τα δύο λιγνιτικά ηλεκτροπαραγωγικά κέντρα, Αμυνταίου και Καρδιάς, εκπνέουν μέσα στο 2019 και η σχεδόν ταυτόχρονη απόσυρσή τους θα απειλούσε με έλλειψη επάρκειας το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, δημιουργώντας και σοβαρά προβλήματα στη τηλεθέρμανση των δύο περιοχών.
Η νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαίδας δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να προκρίνεται το μεταβατικό σχέδιο για το Αμύνταιο και μία συντηρητική λύση για την Καρδιά που θα εξασφαλίσει τουλάχιστον την τηλεθέρμανση ως και τη σαιζόν 2019-20.
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται και ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός, που καθορίζει το μείγμα καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής με ορίζοντα το 2030, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί τη συμμετοχή του λιγνίτη λίγο πάνω από το 25%. Στο σενάριο αυτό “χωρά” η λειτουργία του σταθμού του Αμυνταίου, όχι όμως και της Καρδιάς.
Ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός- ο οποίος αποτελεί ευρωπαική και μνημονιακή υποχρέωση- αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση ως το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα όποια σχέδια για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού του Αμυνταίου θα εξαρτηθούν από το αν ο σταθμός “χωρά” στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ως το 2030. Από εκεί και πέρα, ούτως ή άλλως, η περίοδος λειτουργίας του σταθμού είναι περιορισμένη, αφού τα αποθέματα λιγνίτη της περιοχής αναμένεται να εξαντληθούν γύρω στο 2030-32.