Την ένταξη αυτοτελούς μηχανισμού “διακοψιμότητας”, στο υπό κατάρτιση μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ζητεί η ενεργοβόρος βιομηχανία, καλώντας παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή του για τον νέο μηχανισμό.
Η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία, έχει στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν προσιδιάζει στις ιδιαιτερότητες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ο σχεδιασμός του μηχανισμού κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων που έχει υιοθετήσει η Ιταλία και η Ιρλανδία. Τα μοντέλα που εφαρμόζονται στις χώρες αυτές καλούνται πρωτίστως να επιλύσουν το πρόβλημα ανάκτησης πλήρους κόστους των θερμικών μονάδων παραγωγής (missing money problem), ενώ η Ελλάδα έχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος.
Αν ληφθούν υπόψη οι ώρες λειτουργίας, που απομένουν στις λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς, συνολικής ισχύος 1.200MW, είναι προφανές ότι από το 2019 και μέχρι να ενταχθεί η νέα λιγνιτική μονάδας “Πτολεμαΐδας V” θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, η οποία έχει κριθεί «…..ως ανεπαρκής παρά τη συμβολή των διασυνδέσεων», στην τελευταία μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ.
Ας σημειωθεί οτι ο μόνιμος μηχανισμός επάρκειας ισχύος πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα απόκρισης της ζήτησης (demand response), η οποία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.
Η διακοψιμότητα είναι η δυνατότητα που έχει ο ΑΔΜΗΕ να διακόπτει την παροχή ηλεκτροδότησης σε μεγάλους καταναλωτές, όπως οι βιομηχανίες έναντι αμοιβής που προκύπτει από τις σχετικές δημοπρασίες, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος. Πρόκειται για μέτρο που ευνοεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες καθώς μειώνει το ενεργειακό κόστος.
Ας σημειωθεί ότι η ΕΒΙΚΕΝ έχει ζητήσει την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας για τουλάχιστον δυο ακόμη χρόνια, δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2022. Εμφανίζεται δε αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την παράταση του μηχανισμού, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Κομισιόν κατά του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας στην περίπτωση που τα δυο αιτήματα δεν υποβληθούν παράλληλα.