Στη δικαιοσύνη κατά της ΔΕΗ για την πώληση της μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα προσέφυγε το συνδικάτο των εργαζόμενων, η ΓΕΝΟΠ, καταθέτοντας αγωγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας της Μελίτης.
Πρόκειται για μία ακόμα νομική κίνηση των εργαζόμενων στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την αποεπένδυση της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, τα αποτελέσματα πάντως της εν λόγω προσφυγής θα αργήσουν να φανούν, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, αφού θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για τα εξετάσει το ΣτΕ την υπόθεση.
Εν τω μεταξύ, οι δεσμευτικές προσφορές για τη μονάδα της Μελίτης ,καθώς και για τις μονάδες 3 και 4 του σταθμού της Μεγαλόπολης θα πρέπει να κατατεθούν σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 6 Νοεμβρίου.
Από την άλλη πλευρά, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τους λιγνιτικούς σταθμούς του Αμυνταίου και της Καρδιάς. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα νέα στοιχεία που έχει προσκομίσει η ελληνική πλευρά θα καμφθούν οι αντιδράσεις της Κομισιόν και θα δοθεί η παράταση των 32.000 ωρών λειτουργίας, από 17.000 ώρες που είναι σήμερα για τον ΑΗΣ Καρδιάς. Ως γνωστόν οι 17. 000 ώρες εκπνέουν για τις δύο από τις τέσσερις μονάδες του σταθμού στα τέλη Νοεμβρίου και για τις άλλες δύο μονάδες, εξαντλούνται την άνοιξη του 2019. Μία παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες, θα εξασφάλιζε ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον για δυόμισι ακόμη χρόνια , μέχρι να μπει στο σύστημα η υπό κατασκευή νέα μονάδα “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”, πράγμα που θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση, χωρίς προβλήματα στην τηλεθέρμανση της περιοχής.
Όσον αφορά στον σταθμό του Αμυνταίου, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ χαρακτήρισε ικανοποιητική την εξέλιξη της ένταξης της στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και της εξαίρεσης της από την αποεπένδυση, με το άνοιγμα των διαδικασιών το επόμενο διάστημα για την λειτουργική και περιβαλλοντική του αναβάθμιση.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη περισσότερα από 20 σενάρια που εξέτασε σχετική μελέτη της ΔΕΗ δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνουν στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, τόσο ο ΑΗΣ Καρδιάς, όσο και ο ΑΗΣ Αμυνταίου για να μην προκύψουν προβλήματα σχετικά με την επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος.