Ευρύτερες διαστάσεις αποκτά καθημερινά η υπόθεση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης Χθες, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή για τις καθυστερήσεις στη σύσταση της τεχνικής επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου αλλά και για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, καθως από το 2020 θα πρέπει να αποσυρθούν αρκετές παλαιές πετρελαϊκές μονάδες.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε επιστολή του Κύπριου ομολόγου του για το θέμα, επανέλαβε την ελληνική θέση για την ανάθεση του έργου στην εταιρία ειδικού σκοπού “Αριάδνη”, με μέτοχο κατά 51% τον ΑΔΜΗΕ και να στηρίζει τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ.
Η εμπλοκή έχει δημιουργηθεί από τη διαφωνία του ΑΔΜΗΕ και της εταιρίας Eurasia Interconnector για το μετοχικό σχήμα της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο, καθώς και ορισμένα τεχνικά ζητήματα.
Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω διασύνδεση είχε αποφασιστεί να υλοποιηθεί ως το τελευταίο σκέλος του “Εuroasia Interconnector”, της ηλεκτρικής γραμμής μεταφοράς ρεύματος Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- ηπειρωτικής Ελλάδος και ως διασυνοριακό διασυνδετήριο έργο είχε ενταχθεί στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), της ΕΕ.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Κομισιόν έχει παρέμβει αρκετές φορές στη διαμάχη μεταξύ των εταιριών για την κατασκευή του έργου.
Ωστόσο, όπως, παρατηρεί ο υπουργός κ. Σταθάκης στην επιστολή προς τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακοτρύπη, το διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας κάθε τμήματος του έργου αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει τον Οκτώβριο του 2017 ο ΑΔΜΗΕ και ο Euroasia Interconnector, το οποίο προέβλεπε ότι ο ελληνικός διαχειριστής θα έχει το 51% στο τμήμα Αττικής- Κρήτης, επιβάλλουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
Στην ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κα Σπυράκη θέτει το ζήτημα της τεχνικής επιτροπής για τη διασυνδεσιμότητα του έργου και συγκεκριμένα ζητεί απαντήσεις για:
1. Tους λόγους των μέχρι τώρα καθυστερήσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις της Επιτροπής για τη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής αρμόδιας για τον καθορισμό των ελαχίστων τεχνικών προδιαγραφών του έργου
2. Τα κριτήρια βάσει των οποίων διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα του προταθέντος από τον ENTSO-E Προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής και πόσο δεσμευτική είναι αυτή η πρόταση για τον τελικό διορισμό του
3.Πότε προβλέπει η Επιτροπή να ολοκληρωθεί το έργο και τι θα γίνει με την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης στο μεσοδιάστημα.”