Oι συμβάσεις για το έργο της λεγόμενης μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου υπογράφονται αύριο, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στα Χανιά, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη και τους εκπροσώπους των αναδόχων, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
‘Οσο για την επίμαχη μεγάλη διασύνδεση, Κρήτης - Αττικής, που έχει προκαλέσει τις πολλαπλές παρεμβάσεις της Κομισιόν, καθώς σχετίζεται με την ευρύτερη διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης - Αττικής, Euroasia Interconnector, o κ. Μανουσάκης έχει προαναγγείλει ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 θα προκηρυχθεί το έργο.
Η διασύνδεση Κρήτη – Πελοπόννησος που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ έχει συνολικό προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 127,4 εκατ. ευρώ αφορούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014 -2020.
Η σύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού,
Σχετικά με τη “μεγάλη” διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, ο κ. Μανουσάκης στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για το καλώδιο Κρήτη - Αττική θα γίνει τον Ιανουάριο από την εταιρία ειδικού σκοπού Αριάδνη που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ με την έγκριση της ΡΑΕ. Την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε, κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αποτελεί κρίσιμο βήμα, ενώ είναι έτοιμη η αναλυτική έρευνα βυθού και σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για το σύστημα της Κρήτης μετά τις διασυνδέσεις. “Ο διαγωνισμός προορίζεται να ξεκινήσει το α' τρίμηνο του 2019. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται τα τεύχη του» κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.
Δεδομένης πάντως της ανοικτής διένεξης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector, των συνεχών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εμφανή την προτίμηση προς τον Euroasia είναι φανερό πως η λύση για το θέμα της μεγάλης διασύνδεσης θα είναι πολιτική και το πιθανότερο θα απαιτήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το κόστος των δυο διασυνδέσεων ανέρχεται σε 1,3 δις. ευρώ
Οσον αφορά τη μικρή διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου, το έργο προβλέπει τη πόντιση δύο υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV που θα ξεκινούν από την περιοχή των Χανίων και θα καταλήγουν στο Γύθειο. Για το πρώτο δυτικό κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης, καθώς και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου μειοδότρια έχει ανακηρυχθεί η Flugor έναντι τιμήματος 140,2 εκατ.ευρώ Για το δεύτερο ανατολικό κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης μειοδότρια ανακηρύχθηκε η Prysmian Powerlink έναντι 125,9 εκατ ευρώ.
Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης μειοδότησε n Ελληνικά Καλώδια έναντι 41,09 εκατ ευρώ. Τέλος, η ΤΕΡΝΑ, με προσφορά 18,5 εκατ. ευρώ, ανακηρύχθηκε ανάδοχος για τους υποσταθμούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Πελοποννήσου, που αφορά στην κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού μετάβασης αντιστάθμισης στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, καθώς και στην αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου υπαίθριου υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη.