Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί η σκοπιμότητα της νέας εμπλοκής της Κομισιόν σχετικά τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΗ … και το κινεζικό ενδιαφέρον, σε μία περίοδο κατά την οποία κρίνονται δύο σημαντικά έργα, ο διαγωνισμός για την πώληση των τριών λγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από τη μία, αλλά και η “μεγάλη” ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Πρόκειται για το έργο για το οποίο έχει ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Eurasia Interconnector, προκαλώντας πολλαπλές και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις από την Επιτροπή, οι περισσότερες υπέρ του Euroasia, του πρότζεκτ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης- Αττικής
Σε επιστολή της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η “Καθημερινή”, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ απευθύνεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), θέτοντας θέμα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας μαζί με το ενδεχόμενο (απειλή ;) να χρειαστεί νέα πιστοποίηση ο ΑΔΜΗΕ, επειδή o κινεζικός όμιλος CHN Energy συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου σε αιολικά πάρκα και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, μέσω του σχήματος αυτού, για την λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την επιστολή, ο λόγος είναι ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ συμμετέχει με 24% μια άλλη κινεζική εταιρία η State Grid και ότι το κινεζικό δημόσιο, μέσω της εταιρίας …είναι ο κοινός μέτοχος των δύο κινεζικών ομίλων.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά, εν τούτοις, έκδηλος είναι ο προβληματισμός όχι μόνον για το περιεχόμενο αλλά κα ι για το ύφος και για το τάιμινγκ της επιστολής, την περίοδο ακριβώς που κλιμακώνονται ραγδαία οι πιέσεις προς τον ΑΔΜΗΕ για συνεργασία με τον Euraasia Interconnector … με όρους Eurοasia και ενώ εδώ και μήνες είναι γνωστή και ανακοινωμένη η συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου με τη CHN Energy.
Ϊσως μία πρώτη απάντηση να δοθεί σήμερα, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη, από την εκδήλωση στα Χανιά, για την υπογραφή των συμβάσεων του έργου της λεγόμενης μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου. Στην τελετή της υπογραφής θα είναι παρών και ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Όπως έχει ανακοινώσει και άλλες φορές η ηγεσία του ΑΔΜΗΕ, ο ελληνικός Διαχειριστής το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει “ξεκλειδώσει” και προωθεί έργα αξίας 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο μέρος έχει κατευθυνθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, ενώ από αυτά μόνον ένα πολύ μικρό τμήμα, γύρω στα 10 εκατ. ευρώ αφορούν κινεζικές εταιρίες.
Επιπρόσθετα η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από την Επιτροπή, που επέτρεψε και την εξαγορά του 24% από τη State Grid, έγινε μόλις ένα χρόνο πριν, το 2017.
Τώρα όμως φαίνεται να απειλείται ξαφνικά ο ΑΔΜΗΕ επειδή η κινεζική CHN ENergy αποκτά μερίδιο 75% των αιολικών πάρκων με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 1.500 MW που λειτουργεί και αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου και επειδή το ίδιο σχήμα είναι ο ένας εκ των δύο πιο δυναμικών υποψηφίων για τις υπό πώληση λιγντικές μονάδες της ΔΕΗ.
«Δεδομένου του ποσοστού 24% της κινεζικής εταιρείας Grid International Development Ltd στον ΑΔΜΗΕ, η οποία τους παρέχει κοινό έλεγχο, η ΡΑΕ θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον η προαναφερθείσα συναλλαγή (σσ Κοπελούζου-CHN Energy) θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμμόρφωση του ΑΔΜΗΕ με τις απαιτήσεις της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια σχετικά με τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταφοράς ενέργειας, παραγωγής και προμήθειας………Αυτό μπορεί να απαιτήσει την εκ νέου έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, ανοίγοντας μία σειρά από νέα μέτωπα, τόσο για τον διαγωνισμό της ΔΕΗ όσο και για τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ αλλα και για τη συμφωνία των ομίλων Κοπελούζου-CHN Energy.