Σε “πράσινη εταιρία” μετατρέπεται η ΔΕΗ με επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, πώληση και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, όπως δηλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης, προαναγγέλλοντας συνεργασία της ΔΕΗ με μεγάλη ελληνική εταιρία του τομέα της αιολικής ενέργειας αλλά και με αμερικανική εταιρία του τομέα των ΑΠΕ, με την οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες.
Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στην κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 200 MW στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας και είπε ότι η ΔΕΗ συζητά την κατασκευή ενός ακόμη φωτοβολταϊκού, ισχύος 150 MW.
Με τη νέα της πολιτική η εταιρία σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 57% ως το 2022.
Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW ως το 2030 με στόχο η εταιρία να κατακτήσει την πρώτη θέση στα φωτοβολταϊκά και την γεωθερμία και την τρίτη στα αιολικά. O κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση τέτοιων πρότζεκτ σε αντίθεση με την συμβατική παραγωγή, λέγοντας ότι υπάρχουν funds που δεν συμμετέχουν στην χρηματοδότηση του διεθνούς ομολόγου της ΔΕΗ εξαιτίας της ύπαρξης λιγνιτικής παραγωγής.
Την ανάγκη ρεαλισμού στον σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής Οικονομικών των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Όπως είπε, η λιγνιτική παραγωγή δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τη μία στιγμή στην άλλη για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και ασφάλειας εφοδιασμού, ενώ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ τόνισε ότι χρειάζονται μεγάλης κλίμακας επενδύσεις με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων, ενώ παράλληλα απαιτούνται χωροταξικές και θεσμικές παρεμβάσεις.
Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος ανέφερε ότι ως το 2031 θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Τέλος, ο πρόεδρος της Gastrade, της εταιρίας που προωθεί το πρότζεκτ για την την πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, κ. Ιωάννης Αράπογλου δήλωσε ότι οι εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού LNG και ο ανταγωνισμός στον τομέα του φυσικού αερίου θα φέρουν χαμηλότερο κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού. Στόχος είναι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού ως το τέλος του 2020.