Την ανησυχία του είτε για μειωμένη συμμετοχή, είτε για μη ικανοποιητικό τίμημα στο διαγωνισμό για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης, εξηγώντας γιατί πρέπει να δοθεί παράταση ως τον Φεβρουάριο τουλάχιστον, για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει παράταση του διαγωνισμού, την τρίτη αναβολή που χορηγεί μέχρι σήμερα, ως τις 7 Ιανουαρίου, όμως ο κ Παναγιωτάκης θα προτιμούσε να είχαν λήξει οι εκκρεμότητες, τουλάχιστον όσον αφορά στα λιγντικά ΑΔΙ και την έγκριση από τις Βρυξέλλες του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, καθώς και στον ενεργειακό σχεδιασμό, από τον οποίο θα κριθεί το μερίδιο συμμετοχής της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Πρόκειται για αβεβαιότητες, οι οποίες, όπως εκτιμά ο κ. Παναγιωτάκης, φρενάρουν τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι άλλωστε δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Ταυτόχρονα αφορούν μέτρα που πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, οπότε, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, το αίτημα της παράτασης είναι εύλογο, αναγκαίο και δίκαιο.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εξ αρχής ζήτησε παράταση δύο μηνών ως τα μέσα Φεβρουαρίου αλλά η Κομισιόν ενέκρινε μόνον τον ένα μήνα, με την προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να εκπνέει στις 7 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, η τσεχική Seven, η οποία συμπράττει με την ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό, έχει αρχίσει να επανεξετάζει τη συμμετοχή της.
Πρόκειται για την ίδια εταιρία που έχει ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις από τη ΔΕΗ με τη μορφή της συμμετοχής της εταιρίας ηλεκτρισμού στις ζημίες/κέρδη των μονάδων για τα δύο πρώτα χρόνια, αφού πωληθούν. Το αίτημα αυτό πάντως έχει απορριφθεί από την Κομισιόν, ενώ σε εξέλιξη με τις Βρυξέλλες βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή των όποιων δευκολύνσεων θα μπορούσε να παράσχει η ΔΕΗ στους ενδιαφερόμενους, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι αρχές του ανταγωνισμού και των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Από την άλλη πλευρά, προβληματισμός επικρατεί και στο «στρατόπεδο» της έτερης κοινοπραξίας, του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική CHN Energy, μετά τις αιχμές που αφήνει η επιστολή του εκπροσώπου της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ για τη συμβατότητα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, όσον αφορά τη συμμετοχή του κινεζικού, κρατικού ομίλου.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει το τελευταίο, επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα κληθεί να εγκρίνει τη Σύμβαση Εξαγοράς Μετοχών (SPA) για την πώληση των τριών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.
Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε επίσης ότι δεν είναι ακριβές ότι οι μονάδες είναι ζημιογόνες, υπογραμμίζοντας ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα είναι σχεδόν ισοσκελισμένα και ότι με το κατάλληλο ιδιωτικό μάνατζμεντ και την ευελιξία που το χαρακτηρίζει θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν κερδοφόρες.
Χαλυβουργική - Λάρκο
Από σήμερα η ΔΕΗ, όπως είχε προαναγγελθεί, διέκοψε το ρεύμα στη Χαλυβουργική, η οποία αν θέλει να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται θα πρέπει να αγοράζει ενέργεια από το σύστημα, μέσω του ΑΔΜΗΕ, στην Οριακή Τιμή, πράγμα που δεν φαίνεται πιθανό να πράξει. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιριών έκλεισαν άκαρπες, αφού το χρέος της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ και η πρόταση της εταιρίας για την εξόφλησή του προέβλεπε την καταβολή 500.000 ευρώ, έναντι της οφειλής. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τη ΔΕΗ, η οποία θα προσφύγει σε νομικές ενέργειες κατά της Χαλυβουργικής για την είσπραξη των οφειλόμενων.
Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και με τη Λάρκο, καθώς η προθεσμία που έχει δώσει η ΔΕΗ για τη διευθέτηση των οφειλών, ύψους 285 εκατ. ευρώ συνολικά, εκπνέει στο τέλος του έτους και ακόμα λύση δεν έχει βρεθεί. Ας σημειωθεί ότι μόνον από τις αρχές του χρόνου η αξία του ρεύματος που κατανάλωσε η ΛΑΡΚΟ ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ και έχει πληρώσει τα 23 εκατ. ευρώ.
Με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης – έχει ασχοληθεί και το Μέγαρο Μαξίμου με το θέμα - έχει συσταθεί μία κοινή επιτροπή με εκπροσώπους της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ για το ζήτημα αυτό, με την εταιρία ηλεκτρισμού να ζητεί να πληρώνεται τουλάχιστον η τρέχουσα κατανάλωση και να συμφωνηθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό πρόγραμμα καταβολής των οφειλών, προκειμένου να συνεχίσει την ηλεκτροδότησή της από το νέο έτος.