Eπιμένει η ΔΕΗ στην ανάγκη αύξησης των τιμολογίων της, ως και 10%, από το πρώτο τρίμηνο του 2019 λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας αλλά και του στόχου να αντλήσει από τις αγορές ποσό της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ, εντός του διμήνου Φεβρουαρίου- Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία εξετάζει τρία σενάρια, την επιβολή ρήτρας ρύπων, της ρήτρας Οριακής Τιμής, που φαίνεται να είναι και αυτό που προτιμά αλλά και της μείωσης κατά 50% της έκπτωσης που δίνει στους συνεπείς πελάτες. Παρότι και τα τρία αυτά σενάρια έχουν τεθεί στο τραπέζι αρκετές φορές, το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, αν και έχει ενημερωθεί, δεν έχει δώσει το πράσινο φως, προσμετρώντας προφανώς το πολιτικό κόστος της απόφασης.
Ωσετόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, τα οικονομικά της ΔΕΗ καθιστούν αδήριτη ανάγκη την αύξηση των τιμολογίων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι χωρίς την αύξηση η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές.
Αν και ο ίδιος απέφυγε να δώσει πληροφορίες για τη στάση του υπουργείου, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αν θα ενέκρινε τελικώς την αύξηση, θα προτιμούσε τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, ελπίζοντας ότι η περαιτέρω άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων θα είναι πιο περιορισμένη . Άλλωστε πριν λίγους μήνες, ο κ. Σταθάκης με δηλώσεις του σχεδόν είχε προαναγγείλει την εφαρμογή της ρήτρας ρύπων από 1/1/19, όμως στη συνέχεια το όλο θέμα πάγωσε, πιθανότατα λόγω της πολιτικής σκοπιμότητας.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης άφησε να εννοηθεί πως η ΔΕΗ θα προτιμούσε τη ρήτρα της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), η οποία εμπεριέχει το κόστος ρύπων στη χονδρική αλλά υπάρχει ως όρος και σε πολλά από τα τιμολόγια των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας, παρότι οι περισσότερες δεν το έχουν ενεργοποιήσει ως σήμερα. .
Ας σημειωθεί ότι η ΟΤΣ αυξάνεται σχεδόν καθημερινά από τα τέλη του 2018, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης ζήτησης για θέρμανση με ηλεκτρικές συσκευές. Από την αρχή του χρόνου κινείται συστηματικά πάνω από τα 75 ευρώ/MWh, πιάνοντας και τα 90 ακόμα και τα 140 ευρώ/MWh προχθές.
Η άνοδος της ΟΤΣ επιβαρύνει ιδιαίτερα τη ΔΕΗ η οποία είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από την αγορά περίπου το 25% της ενέργειας που διαθέτει στους πελάτες της, αφού η δική της παραγωγή αρκεί για την κάλυψη μόνο του 55% των πελατών της, ενώ το μερίδιο της στη λιανική κινείται στα επίπεδα του 80%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να καλύπτουν το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ συν ένα εύλογο κέρδος το έχουν εισηγηθεί όλοι οι σύμβουλοι, που έχουν ασχοληθεί με την εταιρία, συμπεριλαμβανομένης και της McKenzie, η οποία εκπόνησε το τελευταίο business plan. Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της παρουσίασης που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο για την έξοδό της στις αγορές με σύμβουλο την HSBC και στόχο την έκδοση ομολόγων αξίας 250-300 εκατ. ευρώ, η αύξηση των τιμολογίων θεωρείται εκ των “ουκ άνευ”. Μάλιστα αν μέχρι τότε δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το θέμα , η ΔΕΗ ίσως να αναγκαστεί να ματαιώσει την έκδοση, την οποία όμως χρειάζεται για τη βελτίωση της ρευστότητάς της και την κάλυψη μέρους των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο.
Εκτεταμένη αναδιοργάνωση
Ως την πιο εκτεταμένη αναδιοργάνωση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Πανάγιωτάκης τις αποφάσεις που καλείται να λάβει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Και τούτο γιατί, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ αναμένεται να εγκριθεί η απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική ΔΕΗ- κίνηση που έχει ήδη ανακοινωθεί και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΔΕΗ για σημαντική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ.
Εκτός από το θέμα αυτό, στην ατζέντα είναι ακόμα` η αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας, η οποία διατηρεί το όνομά της ως έχει αλλά το αντικείμενο της θα αφορά όλες τις πωλήσεις, (δίκτυο καταστημάτων, λιανική κλπ) συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων φυσικού αερίου, που σχεδιάζει να βγάλει η εταιρία στην αγορά.
Το μάρκετινγκ, τα τιμολόγια και οι θυγατρικές εσωτερικού και εξωτερικού περνούν στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής, ενώ η Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης θα έχει στην αρμοδιότητά της τις ΑΠΕ, τον μετασχηματισμό τροφοδοσίας των μη διασυνδεδεμένων νησιών κλπ.
Εξάλλου το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σήμερα για τις τελικές εκτιμήσεις όσον αφορά το κόστος λειτουργίας των υπό πώληση 3 λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της εθελούσιας εξόδου.