Aισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση και μάλιστα σύντομα για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος στην Υψηλή Τάση εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι αναμένει τη μελέτη που εκπονεί η ΔΕΗ για το θέμα αυτό και τότε θα καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για να συζητήσουν τις τελικές προτάσεις.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ απέφυγε να διευκρινίσει το περιεχόμενο της νέας πρότασης για την τιμολόγηση, άφησε όμως να εννοηθεί ότι είναι καλύτερη (σσ για τη βιομηχανία), σε σχέση με τις μέχρι σήμερα λύσεις και ότι θα περιέχει κάποιους ευνοικότερους όρους. Στη ρητορική ερώτηση δημοσιογράφου αν θα προβλέπει μείωση των τιμολογίων, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, αφού τα τρέχοντα τιμολόγια στην Υψηλή Τάση δεν καλύπτουν το κόστος της ΔΕΗ.
Εκπρόσωπος της βιομηχανίας πάντως, επαναλάμβανε και χθες ότι ο κλάδος δεν μπορεί να δεχθεί αυξήσεις, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ήδη πληρώνει περισσότερα, λόγω του κόστους ρύπων, το οποίο στα βιομηχανικά τιμολόγια χρεώνεται ξεχωριστά. Η σχετική χρέωση, μετά το ράλυ τιμής των δικαιωμάτων ρύπων το 2018, έχει φθάσει στα 15 ευρώ/τόνο CO2, ενώ η αντιστάθμιση που παίρνει η βιομηχανία δεν υπερβαίνει το 40%.
Ας σημειωθεί ότι χθες εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ, του φορέα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την παράταση της διακοψιμότητας, που λήγει στις αρχές του 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός φάνηκε θετικός στο αίτημα, διευκρίνισε όμως ότι η διακοψιμότητα θα συμπεριληφθεί στο ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει και την απόκριση της ζήτησης (demand response). Aπό την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας επισήμαναν ότι το θέμα της διακοψιμότητας, ακόμα και αν ενταχθεί στο Μόνιμο Μηχανισμό, θα πρέπει να διατυπωθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ κατά τρόπο που δεν θα περιέχει αιρέσεις και θα εξασφαλίζει τη συνέχιση του θεσμού, όπως έχει για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Το πρόβλημα της σύνδεσης της διακοψιμότητας, το οποίο ως μέτρο μειώνει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, με την απόκριση της ζήτησης, πηγάζει από το γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμα έτοιμη την μελέτη για την απόκριση της ζήτησης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσει στην ΕΕ. Έτσι, αν τα δύο συνδυαστούν, είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλης καθυστέρησης και αβεβαιότητας για το όλο θέμα.