Mηδένισαν σχεδόν τις ζημίες τους στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και θεωρείται πλέον ότι μπορούν να περάσουν στην κερδοφορία, καθώς το κόστος εργασίας περιορίζεται σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της εθελουσίας αποχώρησης. Παράλληλα η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις δύο θυγατρικές εταιρίες στις οποίες έχουν περάσει οι υπό πώληση μονάδες, προκειμένου να απορροφήσει τις ζημιές τους και να τις καταστήσει πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2018, που γνωστοποιήθηκαν από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο η Μεγαλόπολη στο τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε μηδενικά κέρδη ενώ η μονάδα της Μελίτης είχε ζημιές ύψους 0,9 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 3 και 5 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα στο προηγούμενο τρίμηνο
Τα ποσά αναφέρονται στις δύο θυγατρικές εταιρίες Μελίτη και Μεγαλόπολη που συνέστησε η ΔΕΗ πέρυσι το καλοκαίρι για τη λιγνιτική εποεπένδυση.
Όσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ΔΣ της ΔΕΗ, αυτό ανέρχεται σε ποσά 725.000 ευρώ για τη Μελίτη και 6 εκατ. ευρώ για τη Μεγαλόπολη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο θυγατρικές σύντομα μπορούν να περάσουν στα κέρδη, τα οποία κάτω από το πιο ευέλικτο μανατζμεντ του ιδιώτη επενδυτή μπορούν να αυξηθούν περισσότερο.
Αλλωστε πέρα από τη μείωση του εργατικού κόστους λόγω της εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου, οι υπό πώληση μονάδες αναμένεται να λαμβάνουν , μόλις το σχετικό σχέδιο εγκριθεί από την Κομισιόν, την αποζημίωση των μονάδων για τη διαθεσιμότητα ισχύος, τα λεγόμενα λιγνιτικά ΑΔΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε τη χορήγηση ΑΔΙ και στη νέα λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Οσο για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού παραμένει μεν μέχρι στιγμής ως είχε εγκριθεί την προηγούμενη εβδομάδα, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου. Υπάρχει όμως και ένα ενδεχόμενο παράτασης, επειδή η Κομισιόν δεν έχει δώσει το επίσημο oK για τα νέα ΑΔΙ, κάτι που ζητούν οι επενδυτές.
Αρχικό ενδιαφέρον για τις 3 μονάδες στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη είχαν εκδηλώσει πέντε εταιρίες, αλλά μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τρία σχήματα, την CHN Energy-Ομιλος Κοπελούζου, την Seven-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Μυτιληναίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι δύο, η τσεχική EPH και ο όμιλος Στασινόπουλου, που στο μεταξύ αποστασιοποιήθηκαν, δεν μπορούν να επανελθουν.