Ο κόσμος έχει γίνει πιο περίπλοκος. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα. «Το καθένα από αυτά τα προβλήματα είναι μια τεράστια πρόκληση» λέει ο Μπόργκε Μπρέντε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Για να λυθούν, χρειάζεται συνεργασία, αλλά η βούληση για συνεργασία λείπει» σημειώνει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι δεδηλωμένος αντίπαλος των πολυμερών συμφωνιών, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίζεται εθνικιστής, στην Ευρώπη όλα κινούνται γύρω από το Brexit, στην Ιταλία κυβερνούν λαϊκιστές, στη Γαλλία διαδηλώνουν τα «κίτρινα γιλέκα», η Εγγύς Ανατολή παραμένει πυριτιδαποθήκη και η Κίνα κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην Ταϊβάν. Το Νταβός δεν είναι τίποτε άλλο από χώρος συνεννόησης, πιστεύει ο Κλάουν Σβαμπ, ιδρυτής του Φόρουμ. «Ο διάλογος δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικός από όσο σήμερα για την αμοιβαία κατανόηση». Ποιοι θα βρίσκονται λοιπόν στο φετινό ραντεβού του Νταβός;
«Θα έχουμε 37 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από την Ευρώπη και την Ασία», λέει ο Μπόργκε Μπρέντε. «Θα έχουμε 9 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από την Εγγύς Ανατολή. Φέτος θα έρθουν και 6 πρόεδροι από τη Λατινική Αμερική. Ισχυρή η συμμετοχή και από την Κίνα, θα έρθει ο Κινέζος αντιπρόεδρος. Επίσης αναμένουμε υψηλούς αξιωματούχους από την αμερικανική κυβέρνηση».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που έχει κάνει τον κόσμο άνω-κάτω, δεν θα συμμετάσχει, η Τερέζα Μέι θα είναι απούσα, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Επίσημα διότι το πρόγραμμά του είναι υπερφορτωμένο, ανεπίσημα διότι η συμμετοχή σε μια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ θα του προκαλούσε προβλήματα, τώρα που άνοιξε διάλογο με τους πολίτες. Θα έρθει όμως η καγκελάριος Μέρκελ, η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, που στο Νταβός θα εκφωνήσει την παρθενική του ομιλία.
Αποφάσεις ή συμφωνίες όπως πάντα δεν θα ληφθούν, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο», θεωρεί ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. «Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, γιατί το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή».