Αναζωπυρώθηκαν χθες τα σενάρια που επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, οι οποίοι θα συμπληρώσουν το πακέτο των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων, ώστε το όλο εγχείρημα να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού.
Την αφορμή έδωσε η απουσία του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη από τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Κύκλοι του υπουργείου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, λέγοντας ότι δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα η απουσία του υπουργού εφόσον δεν μπορούσε να συζητηθεί το κεντρικό θέμα της ατζέντας, που ήταν η λιγντική αποεπένδυση, μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών ως τις 6 Φεβρουραίου. Τα υπόλοιπα δε θέματα ήταν αρκετά τεχνικά και δεν απαιτούσαν την παρουσία του κ. Σταθάκη
Ωστόσο τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα παραμένουν πολλά, δεδομένης της δυσφορίας των στελεχών της Κομισιόν για τα πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και της μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ αλλά και τη μεγάλη επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τις τις τρεις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που αποτυπώνεται και στις πολλοστές παρατάσεις του διαγωνισμού.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να επανέλθουν στην πώληση υδροηλεκτρικών μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες, ώστε να καταστήσουν πιο ελκυστική την αποπένδυση, ενώ ως πιο άμεσο μέτρο θα επιμείνουν στην αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που διαθέτει η ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Στο τραπέζι πάντως μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανόν να τεθούν και προτάσεις, από τα αιτήματα που έχουν θέσει κατά καιρούς οι υποψήφιοι επενδυτές για τις τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με την προσδοκία ότι με τη λήψη ορισμένων πρόσθετων μέτρων θα κατατεθούν τελικώς δεσμευτικές προσφορές.
Ωστόσο, ο χρόνος που απομένει είναι πολύ περιορισμένος, ενώ από την άλλη πλευρά η πολιτική ρευστότητα δυσκολεύει τη λήψη των πιο ρηξικέλευθων μέτρων.