Σε “σπαζοκεφαλιά” για τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, καθώς αυτό που απέφερε ήταν μία προσφορά για μία μόνον μονάδα, από τις τρεις που έχουν τεθεί προς πώληση. Και το ερώτημα δεν είναι μόνον σε τι απόφαση θα καταλήξει η ΔΕΗ, αλλά πώς θα αντιδράσει η Κομισιόν, τι ακριβώς θα γίνει με τις μονάδες της Μεγαλόπολης 2 και 3, αν θα υπάρξει νέος διαγωνισμός ή νέος γύρος προσφορών, με τροποποιημένους ενδεχομένως όρους.
Η μόνη προσφορά που περνά στη δεύτερη φάση, των βελτιώσεων, είναι αυτή του ομίλου Μυτιληναίου που αφορά μόνον στη μονάδα Μελίτη 1 στη Φλώρινα.
Η υπό όρους προσφορά που κατέθεσε η τσεχική Seven με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έγινε τελικώς δεκτή.
Κύκλοι της ΔΕΗ ανέφεραν ότι ήδη ζητήθηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου η βελτίωση της προσφοράς και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου για να την αξιολογήσει.
Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα ξεκινήσει νέος γύρος επαφών με την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν για τις περαιτέρω κινήσεις.
To επιχειρηματικό σχήμα Seven - ΓΕΚ Τέρνα σε ανακοίνωσή του ανέφερε δεν υπέβαλε μεν δεσμευτική προσφορά με βάση την τελική Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) που έχει εγκρίνει η ΔΕΗ αλλά κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στη βάση της εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, όπως την είχε προτείνει και η οποία, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση “ περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη στην αγορά ενέργειας” , προσθέτοντας ότι θεωρεί την πρόταση αυτή “πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ”. Τελικώς η υπό όρους αυτή προσφορά, η οποία αφορούσε τόσο τη Μελίτη όσο και τη Μεγαλόπολη, δεν έγινε δεκτή
Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τρίτο από τα ενδιαφερόμενα σχήματα, η CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου έστειλε επιστολή στη ΔΕΗ, στην οποία δήλωνε ότι δεν προτίθεται να καταθέσει προσφορά όσο δεν λύνεται το πρόβλημα τροφοδοσίας της Μελίτης, υποστηρίζοντας ότι για καταστεί βιώσιμη η μονάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από την οκταετή σύμβαση τροφοδοσίας με το ορυχείο της Αχλάδας. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί η κοινοπραξία θα ήταν διατεθειμένη να καταθέσει προσφορά για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει καταλήξει, όσον αφορά στην κατακύρωση του διαγωνισμού.
Παρά τα προβλήματα και την αβεβαιότητα ως προς την έκβαση, ειδικά όσον αφορά στη Μεγαλόπολη, κυβερνητικοί κύκλοι αισιοδοξούν ότι η υπόθεση της λιγνιτικής αποεπένδυσης θα κλείσει χωρίς ιδιαίτερους τριγμούς, πριν τις εκλογές.