Tην ιδέα για τη δημιουργία θυγατρικής real estate που θα αξιοποιήσει τα περίπου 7.000 ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η ΔΕΗ επαναφέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προανήγγειλε μάλιστα τη νέα θυγατρική real estate στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της εταιρίας, λέγοντας ότι η δημιουργία της θα αφυπνίσει τον «κοιμώμενο γίγαντα», την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτει η Επιχείρηση με άμεσα οικονομικά οφέλη. Τόνισε πάντως ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει το πρότζεκτ αυτό είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
Η αξιοποίηση του real estate της ΔΕΗ είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ, περισσότερο από μία δεκαετία, μένοντας, ως τώρα τουλάχιστον, στα χαρτιά. Μάλιστα το 2006 η ΔΕΗ είχε προσλάβει, μετά από διαγωνισμό, ως συμβούλους την κοινοπραξία Τράπεζα Πειραιώς - Διαγώνιος ΑΕΤΕ - Credit Suisse First Boston - Εμπορική Real Estate - Εμπορική Τράπεζα - Lambert Smith Hampton για να καταστρώσει το σχέδιο αξιοποίησης. Τότε οι σύμβουλοι είχαν καταγράψει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας (περιλαμβανομένου και του τότε θυγατρικού ΔΕΣΜΗΕ, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε ΑΔΜΗΕ), με 6.938 ακίνητα και 413.200.000 τετραγωνικά μέτρα οικοπέδων. Η λογιστική αξία των ακινήτων είχε υπολογιστεί σε 1,277 δις ευρώ, ενώ από το σύνολο είχε υπολογιστεί ότι εμπορική αξία είχαν τα 3. 293 ακίνητα.
Οι σύμβουλοι είχαν προτείνει έξι τρόπους αξιοποίησης, όπως ανάπτυξη από την ίδια τη ΔΕΗ, πώληση, εκμίσθωση, ίδρυση ανώνυμης εταιρίας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, Sale & lease back μέσω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και τέλος τιτλοποίηση.
Κανένα όμως από τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκε. Σήμερα η ΔΕΗ επανέρχεται και το μέλλον θα δείξει αν αυτή τη φορά θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ.