Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να διαμορφώνεται η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση των τελευταίων δύο εβδομάδων. Εν τω μεταξύ στην Ευρώπη, οι τιμές ηλεκτρισμού φορτίων βάσης (base load) για προθεσμιακές παραδόσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά, αντανακλώντας τη μείωση στις τιμές των ρύπων, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.
Το χρονικό διάστημα από 4 ως και 10 Φεβρουαρίου η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 68,89 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 0,06%, σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η μέγιστη τιμή της έφθασε στα 85,13 ευρώ/MWh. Νωρίτερα, την εβδομάδα μεταξύ 21 και 27 Ιανουαρίου, η μέση ΟΤΣ είχε φθάσει στα 74,92 ευρώ/MWh, μετά από ένα σερί τριών εβδομάδων συνεχούς ανόδου. Η μέγιστη τιμή, στο διάστημα εκείνο, είχε “κτυπήσει” 99,25 ευρώ/MWh. Η πτώση ξεκίνησε την αμέσως επόμενη εβδομάδα, από 28 Ιανουαρίου έως και 3 Φεβρουαρίου, όταν η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 68,93ευρώ/MWh, 8% κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα, ενώ η μέγιστη τιμή δεν ξεπέρασε τα 86,50 ευρώ/MWh.
Η υποχώρηση της μέσης ΟΤΣ αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την αύξηση των καθαρών εισαγωγών και τη αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής των σταθμών ΑΠΕ. Ωστόσο η όποια εκτίμηση για το αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί μοιάζει παρακινδυνευμένη.
Στην Ευρώπη πάντως χθες, το γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς για φορτίο βάσης με παράδοση το 2020 υποχώρησε χθες, 12 Φεβρουαρίου 2019, κατά 1,8% στα 46 ευρώ / MWh, ενώ και το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο (φορτίο βάσης με παράδοση σε ένα χρόνο) έπεσε 1,2% στα 49,20 ευρώ/MWh, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.
Πτώση τιμών καταγράφηκε και στο Nord Pool (το χρηματιστήριο ενέργειας των σκανδιναβικών και ορισμένων γειτονικών χωρών), όπου oι τιμές forward της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν, λόγω των μείωσης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και της αύξησης των αποθεμάτων νερού. Τα συμβόλαια φορτίων βάσης μειώθηκαν κατά 0,75 ευρώ σε 39,75 ευρώ ανά MWh, ενώ η τιμή για φυσική παράδοση επόμενης ημέρας μειώθηκε κατά 2 ευρώ στα 46,07 ευρώ ανά MWh
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η ΟΤΣ της ελληνικής αγοράς και οι τιμές φορτίων βάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας μπορεί να μην είναι άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους, είναι ενδεχόμενο όμως οι ευρωπαϊκές τιμές να δείχνουν μία γενικότερη τάση.
Οι τιμές των ρύπων χθες στην ΕΕ, στα συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου 2019 έπεσαν 3,1% στα 21,70 ευρώ ανά τόνο.
Το ξέφρενο ράλλυ άλλωστε της τιμής των ρύπων το 2018 ήταν εκείνο που πίεζε ανοδικά, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τις τιμές χονδρικής στην εγχώρια αγορά και βέβαια “φούσκωσε” το κόστος της ΔΕΗ, η οποία στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει και λιγνιτικές μονάδες, που είναι οι πιο ρυπογόνες. Το κόστος ρύπων και η αυξημένη ΟΤΣ είναι και ο βασικός λόγος που η ΔΕΗ ζητεί επίμονα την αύξηση των τιμολογίων της, την οποία μέχρι στιγμής αρνείται ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εν όψει των εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης η εταιρία εξετάζει να μειώσει την έκπτωση 15% προς τους συνεπείς πελάτες της, διακινδυνεύοντας να χάσει ένα σημαντικό μερίδιο των “καλών πελατών” της, αυτών δηλαδή που πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς. Κατά πληροφορίες οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η έκπτωση να μειωθεί κατά 50% ή να περιοριστεί στο 10% από 15% σήμερα.