Σε αγορές ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος από τρίτους θα πρέπει να καταφεύγει η ΔΕΗ για να καλύπτει το σύνολο της ποσότητας ηλεκτρισμού που θα διαθέσει το 2019 μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ!
Αυτό αποκαλύπτει ένα από τα κορυφαία στελέχη της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι για τις ποσότητες αυτές η ΔΕΗ θα αγοράζει το ρεύμα σε υψηλότερες τιμές απ’ ότι το διαθέτει στις δημοπρασίες, απ’ όπου προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια οι ανταγωνιστές της.
Το εκ πρώτης όψεως παράδοξο αυτό φαινόμενο συμβαίνει επειδή η ενέργεια που είναι υποχρεωμένη να διαθέσει το 2019 η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της μέσω των ΝΟΜΕ υπερβαίνει το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης. Η συνολική ποσότητα των ΝΟΜΕ που έχει προγραμματιστεί για το 2019 ανέρχεται σε 1.972 MWh, ποσότητα, που σύμφωνα με την ίδιο στέλεχος, αντιστοιχεί στο 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της εταιρίας. Ετσι τη διαφορά, η ΔΕΗ θα πρέπει να την καλύπτει είτε από το υπόλοιπο της δικής της παραγωγής (φυσικό αέριο και ΑΠΕ) είτε με αγορές από τρίτους.
Η μόνη περίπτωση να μειωθεί η ποσότητα των ΝΟΜΕ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποεπένδυσης με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μελίτη. Μία ευκαιρία που προς το παρόν χάθηκε, αφού ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος και τώρα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για την επαναπροκήρυξή του. Οταν και εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, τότε μόνον, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα υπάρξει μείωση στη δημοπρατούμενη ποσότητα από το 22%, που προβλέπεται για τη φετινή χρονιά στο 13% επί της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που διακινήθηκε τον προηγούμενο χρόνο.
Ας σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά είναι προ της προσαύξησης λόγω απόκλισης, δηλαδή των επιπλέον 528 ΜWh/h που θα διατεθούν φέτος, με βάση την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ. Η προσαύξηση θα μπορούσε να ακυρωθεί αν είχε υπογραφεί η Συμφωνία Αγοροπωλησίας Μετοχών, (SPA), με τον αγοραστή/ές των τριών λιγνιτικών μονάδων.
Η προσαύξηση λόγο απόκλισης, δηλαδή τα 528 MW που προστέθηκαν στα 1.444 MW που επρόκειτο αρχικώς να διατεθούν μέσω ΝΟΜΕ, είναι το “πέναλτυ” που έχει επιβληθεί στη ΔΕΗ επειδή δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά.
Η εκπνοή του 2018 βρήκε τη ΔΕΗ με μερίδιο 80,29% τη στιγμή που ο στόχος που είχε τεθεί για το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ήταν 62,24%, ενώ ο στόχος για το τέλος του 2019 είναι το μερίδιό της να έχει περιοριστεί στο 49,24%.
Τα ΝΟΜΕ ήταν ένας από τους μηχανισμούς που θεσπίστηκαν, προκειμένου οι ανταγωνιστές ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες και νερά) στις οποίες έχει αποκλειστική πρόσβαση η ΔΕΗ και να απελευθερωθεί η αγορά.
Μέχρι σήμερα πάντως τα αποτελέσματα των ΝΟΜΕ ως προς το στόχο τους είναι πενιχρά.
Τέλος όσον αφορά στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, στελέχη της ΔΕΗ ανέφεραν ότι στόχος είναι η επαναπροκήρυξή του. Προηγουμένως όμως πρέπει να οριστικοποιηθούν τα οικονομικά δεδομένα των μονάδων (που έγιναν κερδοφόρες στο τέλος του 2018) και ενδεχομένως το καθεστώς των νέων ΑΔΙ, τα οποία ακόμα δεν έχουν εγκριθεί επίσημα από την ΕΕ. Στο τραπέζι είναι και η τροποποίηση του συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών σε συνεργασία με την ΕΕ, ενώ προχωρούν επαφές με νέους δυνητικούς αγοραστές.