Tηλεφωνική επικοινωνία με την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την οποία συζήτησε το θέμα της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου πάντως, παρότι ο νέος διαγωνισμός είναι η λύση που συζητείται, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, ενώ εξετάζονται όλες οι παράμετροι και οι νομικές πτυχές.
Είναι πάντως πιθανόν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στην επόμενη τηλεδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών, καθώς και οι δύο συμφωνούν ότι ο χρόνος πιέζει.
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης επικοινώνησε χθες με την κα Βεστάγκερ, από τα Χανιά, στα οποία ταξίδεψε εσπευσμένα, λόγω της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή.
Εν τω μεταξύ, μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ δήλωσαν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στον νέο διαγωνισμό, ως τη λύση που κατά πάσα πιθανότητα προκρίνεται και έδωσε το πρώτο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στις 10 Απριλίου, ο διαγωνισμός θα έχει πρακτικά τελειώσει, δηλαδή θα έχουν κατατεθεί οι προσφορές. Ως καταληκτική ημερομηνία για την έγκριση του αγοραστή από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ έδωσε την 8η Μαίου, ενώ, όπως είπε ότι, 22 ημέρες νωρίτερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας για να εγκρίνει τον νέο αγοραστή.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τάχθηκε υπέρ ενός πιο ανοικτού διαγωνισμού, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τόσο οι υποψήφιοι του πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας που κατέληξε άγονη, όσο και νέοι ενδιαφερόμενοι, “ακόμα και από τη Ρωσία και την Κίνα”, όπως είπε στους συνομιλητές του.
Ενα από τα κρίσιμα θέματα που τέθηκαν είναι αν και πώς θα γίνει η νέα αποτίμηση των υπό πώληση θυγατρικών εταιριών, της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, καθώς και αν θα αλλάξει ο αποτιμητής. Παρότι σαφής απάντηση δεν δόθηκε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει τουλάχιστον ο τρόπος της αποτίμησης, προκειμένου να συμπεριλάβει και την αγοραία αξία των μονάδων.
Η διοίκηση της ΔΕΗ φάνηκε επίσης έτοιμη να αποδεχθεί όρο για συμμετοχή στο ρίσκο του επενδυτή που θα αγοράσει την ή τις μονάδες για διάστημα δύο ετών, κάτι που αποτελούσε αίτημα των επενδυτών της πρηγούμενης φάσης , αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτό. Η ΔΕΗ επίσης ξεκίνησε διαδικασίες, με την αποστολή εξώδικου στην εταιρία που εκμεταλλεύτεται το ορυχείο που τροφοδοτεί τη Μελίτη, με βασικό στόχο να μειωθεί η τιμή πώλησης του λιγνίτη. Σήμερα η ΔΕΗ αγοράζει τον λιγνίτη από το συγκεκριμένο ορυχείο στα 22 ευρώ/τόνο και καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου η τιμή να πέσει τουλάχιστον στα 18 ευρώ/τόνο.
Σε περίπτωση που απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επανάλειψη του διαγωνισμού με τους νέους όρους, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν, ότι αν το επιτρέψουν τα χρονικά περιθώρια τότε οι σχετικές διατάξεις θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης την Πέμτπη στη Βουλή, για το διαχωρισμό/αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το ΙΓΜΕ, τη γεωθερμία και άλλα θέματα του υπουργείου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ρυθμίσεις, εφόσον βέβαια απαιτηθούν, θα κατατεθούν αργότερα, πιθανώς με τροπολογία.