Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας -με περιουσία 1 τρισ. δολάρια- θα πρέπει να πουλήσει τα μερίδια που κατέχει σε εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με σύσταση της κυβέρνησης της χώρας, που προκαλεί αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters και οι Financial Times, θα επενδύει σε εταιρείες ενέργειας που έχουν διυλιστήρια και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.
Καθώς το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο του κόσμου έχει στην κατοχή του περίπου 37 δισ. δολάρια σε μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνονται οι φόβοι του Οσλο για τις επιπτώσεις μίας παρατεταμένης πτώσης των τιμών ενέργειας στη νορβηγική οικονομία. Οι μετοχές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 5,9% των επενδύσεων του Ταμείου σε μετοχές στα τέλη του 2018.
Η πρόταση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή υποδηλώνει ότι το ταμείο δεν θα πουλήσει τις μετοχές που έχει σε εταιρείες, όπως η Royal Dutch Shell, η Exxon Mobil και άλλες κορυφαίες που εμπλέκονται στα πάντα: Από την εξερεύνηση μέχρι την πώληση καυσίμων στους δρόμους.
Οι εταιρείες από τις οποίες θα φύγει το ταμείο περιλαμβάνουν την Cairn Energy, στην οποία είχε 1,92% μερίδιο, αξίας 22 εκατ. δολαρίων στα τέλη του 2018, η Tullow Oil, στην οποία είχε 2,1% αξίας 67 εκατ. δολαρίων και η Premier Oil, στην οποία είχε 1,8% αξίας $12 εκατ.
Το ταμείο είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς μερίδιο 2,45% στη Shell, 2,31% στη BP, 2,02% στην Total, 0,99% στη Chevron και 0,94% στην ExxonMobil.
Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας, το οποίο πρέπει να λάβει έγκριση της πρότασης, αναμένεται να στηρίξει το σχέδιο καθώς ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία.
«Ο στόχος είναι να κάνουμε τον συλλογικό πλούτο μας λιγότερο ευάλωτο στη πτώση διαρκείας των τιμών πετρελαίου», σημείωσε ο Siv Jensen, υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας.