Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να εκδώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν την απόφαση για τα λιγντικά ΑΔΙ στο πλαίσιο του ευρύτερου μηχανισμού επάρκειας ισχύος, όπως ανάφεραν ευρωπαικές πηγές.
Ο μηχανισμός, όπως και όλα τα αντίστοιχα σχήματα στις άλλες χώρες της ΕΕ, εμπίπτει στις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων και γι’ αυτό η συμβατότητά του με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ ελέγχεται εκ των προτέρων από την Κομισιόν.
Η έγκριση του νέου συστήματος, που θα αντικαταστήσει τα παλαιά ΑΔΙ και το προσωρινό σχήμα της ευελιξίας, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά, καθώς παίζει κύριο ρόλο στη διαδικασία της πώλησης των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο ότι στον προηγούμενο, αποτυχημένο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη λιγνιτική αποεπένδυση, οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούσαν να υπάρχει η απόφαση της ΕΕ για τα λιγνιτικά ΑΔΙ, προκειμένου να σταθμίσουν τις κινήσεις τους.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δε, κάτι που συνάγεται και από τη σχετική επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, υπάρχει το ενδεχόμενο τα ΑΔΙ που εγκριθούν για τις πωλούμενες μονάδες να είναι πιο ευνοϊκά για τον αγοραστή απ’ ότι θα διαμορφωθούν σε περίπτωση αποτυχίας και του νέου διαγωνισμού και εφόσον οι μονάδες παραμείνουν στη ΔΕΗ.
Εν τω μεταξύ, όπως γράφει το Euractiv, ακττιβιστές και οικολόγοι πιέζουν την Ευρωπαική Επιτροπή να απορρίψει το ελληνικό σχήμα για τα ΑΔΙ, υποστηρίζοντας ότι το σχετικό προσχέδιο που έχει κοινποιηθεί θα επιτρέψει την επιδότηση από την πίσω πόρτα μίας νέας λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα (προφανώς της Πτολεμαίδας 5) , παραβιάζοντας τους πρόσφατα επικαιροοποιημένους κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το ελληνικό σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψειν τη συνέχιση των επιχορηγήσεων στις υφιστάμενες λιγντικές μονάδες, καθώς και στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαίδας.
O ευρωβουλευτής των Πρασίνων Florent Marcellesi υπέβαλε στην Επιτροπή επείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι "οι νόμιμες επιδοτήσεις, υπό το καθεστώς των μηχανισμών επάρκειας ισχύος που συμφωνούνται με τις χώρες- μέλη πρέπει να αποσαφηνιστούν επειγόντως" και να συμμορφωθούν με τους πρόσφατα θεσπισμένους κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει μηχανισμούς επάρκειας ισχύος που επιδοτούν ανθρακικές μονάδες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας κλπ
Με το νέο κανονισμό, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε κάθε κρατική ενίσχυση για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ωστόσο επέτρεψψε ένα μεταβατικό καθεστώς για μονάδες που ήδη κατασκευάζονται καθώς και για υφιστάμενες μονάδες, που θα μπορούν να λαμβάνουν επιδότηση τουλάχιστον ως το 2025.
Δεν είναι λίγοι πάντως στην Ευρώπη, κυρίως από την πλευρά των Πρασίνων, που υποστηρίζουν ότι το ελληνικό σχέδιο αποσκοπεί στην καταστρατήγηση αυτών των κανόνων, εκμεταλλευόμενος μια ειδική ρήτρα στον κανονισμό της ΕΕ που επιτρέπει τη συνεχή στήριξη των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα που υπογράφουν συμβάσεις κρατικής ενίσχυσης, πριν από το τέλος του 2019.
"Εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τον στόχο για το Κλίμα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα και όχι να τον χρηματοδοτήσει. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για επιχορηγήσεις άνθρακα ", δήλωσε η Joanna Flisowska, μέλος του ευρωπαικού Δικτύου Δράσης για το Κλίμα.