Σοβαρές επιφυλάξεις για την άμεση έγκριση των ΑΔΙ φαίνεται να εκδηλώνουν οι Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν και το πότε η ΕΕ θα δώσει το πράσινο φως για τον νέο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, καθώς τα στελέχη της Κομισιόν δείχνουν να συνδυάζουν το όλο θέμα με τις εξελίξεις στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις θέσεις που διατύπωσε η ελληνική πλευρά στο τελευταίο tele conference για τη ΔΕΗ, ενώ εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια των εκπροσώπων της Κομισιόν για την επιμονή στην προσέλκυση κινεζικών εταιριών, τη στιγμή που η ΕΕ έχει διατυπώσει εδώ και καιρό σχεδόν επισήμως τη θέση πως θέλει να μειώσει τις κινεζικές εξαγορές ευρωπαϊκών εταιριών, και ιδιαίτερα εταιριών που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει ένα ιδιότυπο blame game, εμφανές ακόμα και στα σχόλια της Κομισιόν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, για το ποιός θα ευθύνεται σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων ή καθυστερήσεων, που ενδεχομένως οδηγήσουν και τον νέο διαγωνισμό σε ναυάγιο και σε μετάθεση της αποεπένδυσης για μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ας σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει ένα σχέδιο πώλησης στο μοντέλο της “μικρής ΔΕΗ”, το οποίο, ως γνωστόν, δεν περιοριζόταν μόνον σε λιγνιτικές μονάδες αλλά περιελάμβανε και υδροηλεκτρικά.
Από τη ΔΕΗ, πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η εταιρία έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προσέλκυση επενδυτών. Μάλιστα σε επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε τονίσει ότι όλες οι αναβολές στις προθεσμίες του πρώτου διαγωνισμού είχαν δοθεί μετά` από σχετικά αιτήματα των υποψηφίων και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της έγκρισης των “λιγνιτικών ΑΔΙ”, ή της αποστολής τουλάχιστον ενός letter of comfort που θα σηματοδοτούσε προς τους επενδυτές τη θέση της ΕΕ, εφόσον τα ΑΔΙ ήταν κοινό αίτημα όλων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.
Ο ίδιος πάντως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τα “λιγντικά ΑΔΙ” μπορεί να είναι πιο ευνοϊκά, αν πουληθούν οι μονάδες και διαφορετικά αν παραμείνουν στη ΔΕΗ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας από την άλλη πλευρά δείχνει να ανησυχεί για την καθυστέρηση στην έγκριση των ΑΔΙ, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει ενσωματώσει τις διορθώσεις της Κομισιόν στο προσχέδιο του Μηχανισμού και αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στην προκοινοποίηση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, όπως είναι η επίσημη ονομασία των νέων ΑΔΙ, αποτελεί ένα σύστημα αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (εκτός των ΑΠΕ). Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει ανάλογους μηχανισμούς, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση και ανθρακικών μονάδων, για αρκετές χώρες- μέλη.